Schimbarea dietei și conștiinței la joncțiunea dintre anotimpuri
august 21, 2023Am devenit pasionata de Ayurveda, știință vieții sau medicina tradițională indiana în urma unui burn-out din 2019. Când toți doctorii îmi spuneau că sunt ok, când toate analizele ieșeau că la carte, însă eu mă simțeam călcată de tren, am fost nevoita să mă reapuc de citit și învățat că să mă pun pe picioare. Așa am descoperit o alta perspectiva asupra lumii și asupra vieții: aceea a celor 5 Elemente primordiale care alcătuiesc materia și tot ceea ce ne înconjoară.
Ayurveda are la baza acest principiu al celor 5 Elemente (Aer, Apa, Foc, Pământ și Quintesenta) împărțite în 3 tipologii sau dosha: Vata (în care domina Aerul și Quintesenta), Pitta (în care domina Focul și Apa) și Kapha (în care domina Pământul și Apa). Și cum tot ceea ce ne înconjoară se percepe prin cele 5 Elemente, inclusiv mâncarea este împărțită în alimente de Aer, Foc, Apa, Pământ și Quintesenta.
Un alt principiu ce trebuie înțeles în Ayurveda, pentru a putea face o corelație intre tipologie și alimentele benefice acesteia, este acela că “like increases like”, adică, cum spunem noi pe românește “cei care se aseamănă se aduna”. Însă aici este cu următorul sens: daca ai un element din cele 5 în dezechilibru și adaugi peste el mâncare, gânduri, comportamente, emoții în care domina același element, nu vei face decât să-l agravezi, să-l crești, să-l dezechilibrezi și mai mult. Cu alte cuvinte, daca ai o tipologie de Pământ și aceasta consuma alimente în care domina Elementul Pământ, aceasta tipologie vă intra și mai mult în dezechilibru. Pentru a o echilibra, are nevoie de alimente cu caracteristici opuse Elementului Pământ, adică Aer.
Înțelegându-le, principiile din ayurveda pot deveni un stil de viață sănătos, în care învățam să prevenim mai mult…și să tratam mai puțin. Și nu pentru că ayurveda nu ar avea metode de tratament, ci pentru că prin prevenție se elimină foarte multe boli (traduse că și dezechilibre în ayurveda) nedorite.
Cum te ajută această rețetă să-ți îmbunătățești starea de bine?
Prin alimentele și condimentele folosite, este o rețetă care se potrivește foarte bine trecerii dintre anotimpuri, adică vara-toamna spre iarna și primăvara spre vara. Aceste joncțiuni sunt cunoscute în ayurveda pentru potențialul lor detoxifiant și sunt folosite în acest sens. Cu alte cuvinte, cel mai bun detox îl faci la joncțiunea dintre anotimpuri.
Caracteristicile fierbinți și ușoare ale acestei rețete ajuta la o digestie ușoară, chiar daca în mod normal tu ai o digestie lenta. Astfel este recomandata persoanelor care experimentează creșteri în greutate, congestie, letargie, toate acestea fiind caracteristice tipologiei Kapha.
Proprietățile ingredientelor folosite, conform ayurveda:
broccoli are un gust astringent, o energie de răcorire și un efect post-digestiv iute. Dacă ai mâncat vreo inflorescență crudă de broccoli, știi despre ce vorbesc. Ei bine, aceste caracteristici îl fac un aliment perfect liniștitor (care echilibrează) pentru Pitta și Kapha. Și acest lucru se întâmplă pentru că gustul iute stimulează secreția enzimelor digestive, iar fibrele conținute ajuta la digestie.
Datorită calităților sale de “ușor” și amar, tinde să crească energia Vata în organism. De aceea în rețetă folosesc condimente “antidot” în mod intenționat, care să contracareze efectul de formare al gazelor pe care îl are brocoli: ghimbir, turmeric, piper cayenne, cardamom. Și este important să ne bucuram de gustul amar, care are rol în curățarea organismului, stimulând secreția biliară.
adaug în rețetă lapte de cocos și fulgi de cocos, deoarece sunt dulci și uleioși și pot ajuta la echilibrarea dosha-urilor Vata și Pitta. Dacă ești un Kapha și te simți “îngreunat” de ulei, îți sugerez să reduci la jumătate cantitatea de ulei și lapte de cocos.
Ingrediente:
4 căni de broccoli, tocat (fiert un pic în prealabil)
3 linguri ulei de cocos
½ linguriță usturoi tocat
½ linguriță de ghimbir proaspăt, ras
½ ceapa roșie, tocata
2 căni de lapte de cocos
2 căni de apă
3 linguri fulgi de ovăz
2 linguri fulgi de cocos
1 lingură drojdie inactivă
½ linguriță turmeric
½ linguriță cardamom
un vârf linguriță piper cayenne
sare și piper după gust
Mod de preparare:
călește într-o tigaie, în uleiul de cocos, ceapa, usturoiul și ghimbirul până se înmoaie
adaugă broccoli, laptele de cocos, cănile cu apa, fulgii de ovăz și de cocos în aceeași tigaie și fierbe-le la foc mic pentru 5-10 minute
adaugă și restul de condimente, gustând cate un pic, până supa-crema ajunge pe gustul tău
Se poate servi cu semințe, prafuri de plante, pâinică de secara sau pâine fără gluten (exact cum am eu în poza).
Sfaturi:
PITTA: să scoți piperul cayenne din rețetă, te rog, și să adaugi 1/4 cana de pătrunjel că să te poți răcori
VATA: să adaugi semințe de cânepă când o consumi
Kapha: dacă ți se pare prea “grea” supa, să micșorezi cantitatea de ulei de cocos și pe cea de fulgi de ovăz
Să ai poftă! Iar dacă ai încercat rețetă, hai cu o poză sau un feedback!
6 Comments
Salivez doar citind rețetă. Abia aștept să o pregătesc❤️
Ma bucur mult ca esti deschisa si gata sa incerci retete noi :)!
Este cea mai delicioasa rețeta incercata de mine până acum! Îți mulțumesc tare mult! Așa o voi face de-acum înainte!
Cu mult drag, Andreea! Sa fie cu folos!
Am făcut și eu rețeta, with a twist 😊. Am pus un morcov și doi cartofi, si am scos fulgii de ovaz. A iesit foarte similar cu reteta ta, pe care de altfel am testat-o și in varianta originală. Ambele sunt bune, yammmmy, mulțumesc 💚🙏🙏🙏
Acum dacă m-ai provocat cu brocoli, am să scriu un articol despre uleiul din semințele de brocoli 😊, super bun pentru cosmeticele naturale.
Ma bucur mult ca ti-a iesit! Si bravo-bravo pentru inventivitate!