Rețetă de kitchari, mâncare curativă ayurvedică, foarte des folosită în detox
septembrie 18, 2023Octombrie – ce mâncăm în luna octombrie
octombrie 10, 2023Cri-cri-cri, toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii :).
O dată cu luna octombrie, putem să spunem adio verii și să ne îndreptam toată atenția către toamnă. Sfârșitul lui septembrie aduce frigul, cei care stau mai la munte deja fac focul în sobe sau pornesc centrala. Desi încă mai sunt zile calde, o dată cu echinocțiul de toamnă Elementele se schimbă în natură, iar organismul nostru percepe acest lucru.
Dacă până acum pisica ta se întindea afară la soare, acum iți intră în casă și ți se culcuseste în așternut, căutând căldura trupului tău. Gospodinele fac zacuscă, gemuri și compoturi pentru iarnă, se pun murăturile, se culeg strugurii pentru must.
Toamna este sezonul dominat de Vata dosha în ayurveda, adică de Vânt și Eter (Haos/Quintesenta). Este un sfârșit și un început: sfârșitul căldurii, a luminii puternice, a frivolităților verii și începutul recoltei, a bogăției, a ruginiului toamnei. Natura începe să moară. Pentru natură, toamna este începutul sfârșitului. Se încheie încă un ciclu de vegetație, semințele ce cad sau au căzut deja pe sol își pregătesc culcușul pentru iarnă, ca să poată porni cu putere din Pământ în primăvara. Toamna este un anotimp al degenerării și al sfârșitului.
Natura face detox. Surprinzător, nu? Se spune că spre sfârșitul verii, fierbințeală urcă în copaci și usucă frunzele acestora. Și pentru că știu că se pregătesc de iarnă, copacii își încetinesc activitatea și fac detox de…frunze. Adică le leapădă, pentru a avea mai puțin de hrănit și întreținut pe timp de iarnă.
Psihologia toamnei
Copacii goi, cu crengile bătute de vânt ne duc cu gândul la fantome. Ai fost vre-odată în pădure la sfârșit de octombrie? Mai ales într-o pădure de foioase, atunci când nu mai sunt frunze în copaci? Ai un orizont mult mai larg, poți vedea mai departe, poți vedea cerul. Este Elementul Eter care se face simțit.
Sărbătorile din această perioadă, Halloween-ul, Dia de Los Muertos, ne amintesc de sfârșit, de faptul că a venit timpul întoarcerii către sine. Sărbătorile creștine de pe 14 octombrie (Sfânta Paraschiva sau Sfânta Vineri sau Vinerea celor 12 vineri) și Sf. Dumitru (de pe 26 octombrie) sunt și ele însoțite de celebrarea roadelor bogate, a belșugului toamnei, însă și a morților. Înainte de Sf. Dumitru există Moșii de Sâmedru, zi de pomenire a morților, de sfințit și împărțit coliva.
Vremea in luna octombrie
Deși ziua ne mai întâlnim cu razele soarelui, nopțile devin din ce în ce mai friguroase. În ultimul timp am avut toamne calde până tărziu. Se pare că și în anul acesta va fi la fel. Însă nu strică să avem în preajmă o păturică mai călduroasă sau un pulover mai gros, pentru momentul în care vremea capricioasă se schimbă. Să nu uităm că în octombrie domină Elementul Aer care se mișcă în toate direcțiile, își poate schimba brusc traiectoria.
Aerul se usucă, atât afară cât și în interiorul nostru. Pământul se usucă și el și se contractă sub influența calității de rece. Vântul șuieră, iar frunzele căzute sunt zburătăcite în toate părțile. Miroase a moarte. Moare natura, vedem cum viața se scurge încet-încet către rădăcini, în Pământ.
Ce se intamplă in corpul nostru
Pentru a-și păstra căldura, trupul nostru își “trage” sângele dinspre extremități către centru. Inima are nevoie de căldură pentru a continua să pompeze. Asta înseamnă că mâinile și picioarele devin mai reci, pielea devine mai cenușie și își pierde culoarea argintie-arămie de peste vară. Mușchii se pot simți mai obosiți, de aceea e bine să limităm activitatea fizică, atât prin grădină cât și pe cea de la gym, de la sală.
Așa cum animalele se pregătesc de hibernare și noi ne dorim să ne culcusim la căldură, să ne întoarcem atenția mai mult către interior. E timpul să scoatem șosetele călduroase, poate un fular sau căciulița preferată din debara. Atunci când există mai puțin sânge care circula la suprafața pielii, există mai mult sânge care scaldă și regenerează organele interne. E timpul pentru mai multă odihnă, pentru ca organismul să-și poată face treaba.
Nivelul de energie in toamnă
Fiecare tipologie ayurvedică se comportă diferit în luna octombrie.
Pitta, tipologia Focului și a Apei beneficiază din plin de răcoarea toamnei. Deoarece s-a epuizat în vară, în arșița soarelui, Pitta profită din plin de toamnă pentru a se reface, pentru a-și încărca bateriile. Natura sa fierbinte și uleioasă găsește o mare alinare în răcoarea toamnei, în aerul rece și uscat din octombrie. Nopțile mai lungi îi oferă lui Pitta timpul necesar pentru a se răsfăța mai mult la lumina lunii, însă și pentru a dormi mai mult.
Tipologia Kapha, Pământ și Apă este și ea plăcut influențată de răcoarea și ușurimea toamnei, care îndepărtează greutatea, umezeala și congestia verii călduroase care a trecut.
Singura care se poate dezechilibra foarte ușor este tipologia Vata, Aer și Eter (Haor, Quintesenta). Deoarece în toamnă domina cele 2 elemente care alcătuiesc Vata, adică Aer și Eter, această tipologie simte nefast aerul rece și uscat, răcoarea nopților de toamnă, pentru că o agravează și mai mult. Va trebui să aibe mai multa grijă de propria persoană, să se ferească de frig, uscăciune și vânt tăios.
Pielea și somnul în luna octombrie
În această perioadă, datorită întețirii vântului, pielea are tendința de a se usca. La fel și mucoasele. Acest lucru este pe placul tipologiilor Pitta și Kapha care sunt mai uleioase, însă aduce un dezechilibru în armonia tipologiei Vata, care este uscată prin definiție.
Este timpul propice pentru tusea seacă, constipație sau apariția/agravarea unor afecțiuni ale pielii, precum eczemele. Toate apar pe fond de uscăciune. În plus, acolo unde predomină uscăciunea, apare insomnia, mai ales la tipologia Vata.
Ce putem face pentru a contracara uscăciunea? În primul rand ne amintim că elementul Apă înseamnă și uleiurile/grăsimile din organism. Ceea ce ne face mai conștienți de importanța consumului de grăsimi și uleiuri sănătoase, inclusiv aplicarea lor pe piele. Imediat ce își face apariția toamna, atât calendaristic, dar mai ales sub forma vântului și a aerului rece, tipologia Vata e bine să-și ungă corpul cu minunatele uleiuri oferite atât de generos de natură. Și pentru a menține hidratarea constantă, se recomanda ceaiuri calde pe tot parcursul zilei, evitarea diureticelor (cum ar fi cafeaua). Altfel…vor ajunge zgribuliți, uscați și extenuați.
Rutina lunii octombrie
Deoarece tipologia Vata este cea care suferă cel mai mult o dată cu venirea toamnei, tot aceasta este cea care trebuie să aibă mai multă grijă de ea. Nu înseamnă că restul tipologiilor se pot neglija. Nicidecum!
Însă în special Vata are nevoie de rutină, de mese calde, la aproximativ aceleași ore din zi. Are nevoie să se bage în pat până în ora 22:00, să se trezească la aceeași oră dimineața, chiar dacă nu doarme. A nu se înțelege că se poate trezi la ora 10 dimineața, ci că este bine să se mențină aceeași ora de trezire în fiecare dimineața.
Si cum octombrie este si o lună a schimbărilor, e bine să se evite călătoriile în această perioadă, precum și schimbările în viața personală. Pentru că orice schimbare și mișcare înseamnă Vânt, iar Vânt peste Vânt înseamnă dezechilibru Vata.
Acum este timpul pentru un foc de tabăra și o cană de ceai cald băut împreună cu prietenii, pentru o carte citită într-un culcuș cald, cu o pisică torcând în brațe, pentru povesti la gura sobei sau în cadrul unui workshop sau a unei șezători.
Este timpul pentru a ne pregăti de iarnă, pentru a încetini pasul și a ne îndrepta atenția mai mult către interior. Este timpul să ne tăiem și să ne pregătim lemnele pentru iarnă, să ne căutam șosetele și încălțările călduroase, să pregătim casa, însă și pe noi pentru iarna ce va veni.
Tu cum te pregătești de iarnă? Ai început deja?
2 Comments
“Acolo unde predomină uscăciunea, apare insomnia, mai ales la tipologia Vata.” De la sfarsitul lunii septembrei, pot spune ca am insomnii.
“Ce putem face pentru a contracara uscăciunea? În primul rand ne amintim că elementul Apă înseamnă și uleiurile/grăsimile din organism. Ceea ce ne face mai conștienți de importanța consumului de grăsimi și uleiuri sănătoase, inclusiv aplicarea lor pe piele. Imediat ce își face apariția toamna, atât calendaristic, dar mai ales sub forma vântului și a aerului rece, tipologia Vata e bine să-și ungă corpul cu minunatele uleiuri oferite atât de generos de natură. Și pentru a menține hidratarea constantă, se recomanda ceaiuri calde pe tot parcursul zilei, evitarea diureticelor (cum ar fi cafeaua). Altfel…vor ajunge zgribuliți, uscați și extenuați.” Aici putem folosi din abundenta uleiurile esentiale care sunt o binecuvantare in viata fiecarui om care se bucura de beneficiile lor. Multumesc la Dumnezeu pentru fiecare picatura de care ne bucuram cu totii in familie.
Asa este Catalina! Si este bine sa imbinam cu grija uleiurile esentiale cu uleiurile vegetale potrivite fiecarei dosha in parte!