Test Dosha
august 25, 2023Octombrie – energia lunii din perspectivă ayurvedică
octombrie 4, 2023Dacă ai ținut vre-odată un detox conform ayurveda, medicina tradițională indiană sau știința vieții, cu siguranță ai auzit de kitchari. În ayurveda, detox-ul înseamnă să ușurezi munca organismului de a elimina toxinele (ama). Detox-ul este realizat de către organism în mod continuu, prin cele 2 mari organe responsabile pentru “curățenie”, adică ficat și rinichi. Ceea ce trebuie să faci tu în perioada în care iți propui să faci detox este să limitezi, să scazi aportul de informație în și către organism. Informație înseamnă atât mâncare, cât și energie sub forma de gânduri, sentimente, senzații venite prin intermediul celor 6 simțuri. Când organismul nu mai este bombardat cu informație din afară, el are mai mult timp pentru curățenie, pentru a procesa ceea ce a stocat deja. Și chiar are timp pentru o “pauză” binemeritată.
Iată cum reduci aportul de informație către organism:
- prin reducerea cantității și felului de mâncare pe care o consumi într-o zi. Poți alege să consumi un singur fel de mâncare pe zi, iar kitchari este mâncarea ideală în astfel de situații, deoarece atât fasolea mung galbenă cât și orezul basmati sunt foarte ușor de digerat (digerarea lor presupune un efort minim din partea sistemului digestiv);
- prin limitarea task-urilor pe care le faci într-o zi. În perioada în care te hotărăști să faci detox, iți setezi intenția și alegi doar acele acțiuni necesare de făcut. Dacă ai timp și iți poți lua câteva zile libere sau poți pleca într-o vacanta, e perfect;
- iți anunți prietenii că ești în detox și limitezi contactul cu ei. În felul acesta interacțiunea cu energii exterioare va fi minimă. Dacă lucrezi din confortul casei tale, atunci chiar că vei beneficia de câteva zile de curățare intensivă;
- limitezi expunerea la ecrane: telefon, televizor, tabletă, calculator
- iți iei mai mult timp pentru tine, pentru introspecție
Ingrediente:
- 1 cană de fasole mung
- 1/2 cană de orez basmati alb
- 2 linguri de ghee sau ulei de susan
- 2 căni de legume tăiate mărunt: spanac, morcovi, sfeclă, cartof dulce, dovleac, țelină, kale. Se evită legumele care cresc noaptea (nightshades), adică roșii, vinete
- 4 căni de supă de legume sau apă
Condimente:
- 1 linguriță semințe de mustar (de preferat negru)
- 1 linguriță semințe de chimion
- 1/2 linguriță semințe de fenicul
- 1/2 linguriță semințe de schinduf
- 1 linguriță turmeric pudră
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 1/2 linguriță coriandru măcinat
- 1/2 lingură de ghimbir ras
- 1/2 linguriță scorțișoară (opțional)
- 1 linguriță sare
- 2 bucăți de cuișoare
- 3 grăunțe de cardamom
- 2 frunze de dafin
Mod de preparare:
Cu 24 de ore înainte, se înmoaie fasolea mung. Se spală apoi bine și se scurge. Și orezul se spală în mai multe ape.
Într-o tigaie largă, adaugă la foc mediu ghee sau uleiul de susan. Adaugă semințele de mustar, chimion, fenicul, schinduf și prăjește-le un pic, până ce semințele de muștar încep să pocnească (aproximativ 1 minut).
Adaugă orezul și fasolea mung. Amestecă pentru încă 1-2 minute, apoi adaugă legumele. Practic se face un sote cu toate ingredientele, adaugandu-le pe rand, în ordinea menționată mai sus.
La sfârșit se adaugă apa/supa de legume și se aduce la fierbere.
O data ce kitchari a început să fiarbă, adaugă și condimentele sub forma de pulbere, adică sarea, coriandrul, turmericul, piperul negru, ghimbirul, scorțișoară și amesteca-le pe toate cu atenție. Ultimele se adaugă grăunțele de cardamom și cuișoarele.
Se acoperă și se fierbe la foc mic, până ce orezul și fasolea mung se înmoaie. Dacă mai este nevoie de apă, pentru a nu se lipi kitchari de vas, adaugă atât cât consideri necesar. Se condimentează cu sare după gust și cu pătrunjel verde.
Poate fi servit cu avocado și o felie de lămâie, pentru mai mult gust.
Acest preparat indian are rolul de a purifica sângele, de a oferi suport pentru funcționarea rinichilor, a organe genitale, a ficatului și tiroidei. Amintește-ți aceste lucruri dacă într-un program de detox te saturi de mâncat kitchari de 2-3 ori pe zi. De obicei mintea și emoțiile sunt cele care se răscoală când aud de o astfel de rutină.