
Ce mâncăm în luna aprilie, conform Ayurveda
7 aprilie, 2025Ghimbirul (Zingiber officinale) este una dintre cele mai vechi și mai iubite plante medicinale din lume. Cu o rădăcină modestă la înfățișare, dar cu o energie vie, caldă și pătrunzătoare, ghimbirul a traversat continente și epoci, fiind venerat deopotrivă în temple, grădini regale și în bucătăriile bunicilor noștri. Este considerat un simbol al Focului interior, al acțiunii și al clarității. În culturile tradiționale, ghimbirul nu este doar un aliment sau un remediu, ci un adevărat spirit viu care ghidează, curăță și întărește. În acest articol, explorăm ghimbirul din toate unghiurile: ca plantă sacră, ca remediu ayurvedic, ca ingredient din alchimia spagyrică și ca ghid subtil în călătoria către echilibru interior.
- Denumire botanică: Zingiber officinale
- Denumire în MTC (medicina tradițională chineză): SHENG JIANG
- Denumire în Ayurveda: ADRAK
- Părți folosite: rizomul (aka rădăcina)
- Recoltare: se recoltează rizomii care au trecut de 10 luni sau după ce mor frunzele. Bucățele din rizom se pot replanta, deoarece se vor înmulți
- Gust: rizomul are gust picant, ușor dulce și este folosit atât în bucătărie, cât și ca remediu terapeutic
- Energie: atunci când este în stare proaspătă, are energie caldă, penetrantă și are puterea de a usca (usucă); în stare uscată este fierbinte și usucă (aduce calitatea de uscat)
- Acțiune asupra doshelor: scade (echilibrează) Kapha și Vata, crește Pitta
- Planetă dominantă: Marte
- Element dominant: Foc
- Folosit în magie pentru: dragoste, bani, succes, putere

Mituri și povești despre ghimbir
Ghimbirul apare în legende și texte antice din China, India, Grecia și lumea arabă. În mitologia hindusă, ghimbirul este asociat cu zeița Lakshmi, simbolul abundenței și frumuseții. Se spune că atunci când a aruncat o rădăcină în ocean, ghimbirul a prins rădăcini pe pământ, ca dar pentru oameni. În China antică, ghimbirul era considerat o plantă magică ce alungă spiritele rele, iar Confucius însuși nu lua nicio masă fără un pic de ghimbir.
Grecii credeau că ghimbirul a fost adus de centauri, creaturi mitice, pentru a trata rănile eroilor. Ghimbirul era prezent și în ceremoniile sacre, fiind oferit zeilor ca ofrandă în templele din India și Sri Lanka.
În Evul Mediu european, rădăcinile de ghimbir cu formă umană (cu „mâini” și „picioare”) erau considerate cele mai puternice și erau păstrate ca talismane împotriva răului. Ghimbirul era adesea amestecat în poțiuni de dragoste sau purtat în săculeți protectori, fiind crezut că atrage norocul și curajul.
În tradiția populară africană, ghimbirul era folosit în ritualuri de purificare a corpului și a locuinței, arderea rădăcinii uscate alungând spiritele negative. În medicina șamanică din America Latină, ghimbirul este privit ca o plantă „fierbinte” care redă sufletului curajul de a păși înainte.
Primele mențiuni scrise despre ghimbir apar în China, în Analectele lui Confucius (sec. V î.Hr.), unde se spune că filosoful nu mânca fără ghimbir. În medicina tradițională chineză, ghimbirul era folosit pentru a încălzi “centrul” (zona digestivă), pentru a elimina umezeala și pentru a alunga răceala din corp.
În India, încă din perioada vedică (1500–500 î.Hr.), ghimbirul era menționat în textele ayurvedice sub numele de „śṛṅgavera” și era considerat un medicament complet – bun pentru digestie, articulații, plămâni și pentru stimularea focului interior (Agni). Se credea că ghimbirul este un dar divin, menit să mențină armonia între trup și spirit.
În Grecia antică, medicii lui Hipocrate recomandau ghimbirul pentru dureri de stomac și paralizie. Dioscoride (sec. I d.Hr.) descria ghimbirul ca fiind „iute și cald”, excelent pentru „răcelile stomacului”. Romanii îl importau prin negustorii arabi și îl foloseau în vinuri medicinale, sosuri și paste aromate.
În epoca medievală, ghimbirul era atât de valoros încât o jumătate de kilogram costa cât o oaie. Era prescris de medici ca leac pentru febră, răceală, impotență și indigestie. Călătorii purtau bucăți de ghimbir la ei pentru a preveni răul de mare și oboseala. În Europa nordică, era folosit pentru a încălzi corpul în iernile lungi și umede, iar în Islanda era considerat un leac pentru melancolie.
Spaniolii au dus ghimbirul în Caraibe și în America Latină în secolul XVI, unde s-a adaptat rapid și a devenit o plantă de cultură. Plantațiile de ghimbir din Jamaica și Puerto Rico exportau rădăcina către Europa și Asia, iar ghimbirul devenise parte din farmacologia universală.
Ghimbirul a supraviețuit nu doar ca remediu, ci și ca simbol – al căldurii interioare, al curajului, al călătoriei. De la templele din Orient până la casele medievale europene, ghimbirul a fost un companion de nădejde pentru om, în trup și în suflet.

În Ayurveda, ghimbirul este considerat o plantă maha-aushadha – adică un mare medicament. Datorită proprietăților sale calde, penetrante și ușor picante, este utilizat în nenumărate formule și tratamente.
Este tridoshic – ceea ce înseamnă că poate echilibra toate cele trei doshas, în funcție de modul și momentul în care este administrat:
- Pentru Vata: ghimbirul proaspăt sau sub formă de decoct cald este ideal pentru a calma frisoanele, balonările și constipația. Stimulează focul digestiv (Agni) și aduce căldură în extremități.
- Pentru Pitta: în doze mici și combinat cu plante răcoritoare, ghimbirul ajută la reducerea inflamațiilor, sprijină ficatul și îmbunătățește digestia fără a supraîncălzi.
- Pentru Kapha: ghimbirul uscat, pudră sau tinctură au un efect de stimulare metabolică, drenaj limfatic și eliminare a mucusului – este un aliat în caz de stagnare, letargie sau greutate corporală.
Ghimbirul este utilizat frecvent în preparate ayurvedice ca Anu Taila (ulei nazal), Trikatu (amestec din ghimbir, piper negru și piper lung), Chyawanprash (elixir pentru imunitate) și ceaiuri detoxifiante.
Beneficii pentru sănătate confirmate științific
Numeroase studii moderne confirmă ceea ce medicina tradițională știa deja:
- Antiemetic: reduce eficient greața și vărsăturile cauzate de sarcină, rău de mișcare sau chimioterapie (prin acțiune asupra receptorilor serotoninici și a musculaturii stomacale);
- Digestiv: stimulează enzimele digestive, reduce spasmele intestinale, accelerează tranzitul și combate balonările;
- Antiinflamator: ghimbriolul și shogaolul (principii active) inhibă prostaglandinele inflamatorii, fiind util în artrita reumatoidă și dismenoree;
- Cardioprotector: reduce nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor, îmbunătățind circulația sanguină;
- Antioxidant: combate stresul oxidativ și protejează ADN-ul celular;
- Antimicrobian: activ împotriva bacteriilor, ciupercilor și virusurilor – util în răceli, candidoze și infecții digestive.
Ghimbirul este cercetat și pentru potențialul său în prevenirea cancerului (prin efecte asupra apoptozei celulare) și pentru protecția sistemului nervos.

Utilizări medicinale tradiționale și moderne
În medicina populară și fitoterapia modernă, ghimbirul este folosit pe larg:
- În răceli și gripe: ceai de ghimbir cu lămâie și miere pentru a induce transpirația și a reduce febra;
- În probleme digestive: tinctură, pulbere sau ceai în caz de greață, colici, indigestii, lipsa poftei de mâncare sau constipație;
- În dureri articulare și musculare: comprese cu decoct de ghimbir, ulei de masaj infuzat sau băi calde;
- În probleme de circulație: ghimbirul îmbunătățește microcirculația și încălzește membrele reci;
- În probleme menstruale: decoct concentrat pentru calmarea durerilor și a spasmelor;
- În slăbire și detoxifiere: pulberea de ghimbir ajută la topirea grăsimii viscerale și stimulează metabolismul.
Este prezent și în produse moderne – capsule, pastile, gume de mestecat, sucuri pentru detox, batoane energizante – și este o plantă iubită atât de copiii mici, cât și de seniori.
Idei de rețete și preparate cu ghimbir
Inspirate din tradiția populară, din Ayurveda și din sursele moderne, următoarele rețete demonstrează versatilitatea ghimbirului:

- Ceai digestiv cu ghimbir: fierbe 1 lingură de ghimbir proaspăt ras în 300 ml de apă timp de 10 minute. Adaugă lămâie și miere după gust. Ideal după mese copioase.
- Sirop de ghimbir pentru răceală și dureri în gât: amestecă părți egale de rădăcină rasă și miere. Lasă la macerat 24 de ore și consumă 1 linguriță la 2-3 ore.
- Bere de ghimbir fermentată: se combină ghimbir ras, apă, zahăr brun și suc de lămâie. Se lasă la fermentat 5–7 zile. Rezultatul este o băutură ușor carbogazoasă, probiotică și revitalizantă.
- Ghimbir confiat: fierbe felii subțiri de ghimbir în sirop de zahăr. Scoate-le și lasă-le să se usuce pe hârtie de copt, apoi presară zahăr. Bun pentru greață sau dureri menstruale.
- Ulei de masaj cu ghimbir: infuzează ghimbir uscat sau proaspăt în ulei de susan sau măsline timp de 2 săptămâni. Strecoară și folosește pentru masajul articulațiilor, spatelui sau abdomenului în caz de crampe.
- Comprese calde cu ghimbir: fierbe ghimbir proaspăt în apă, înmoaie o cârpă și aplică pe zona dureroasă. Ideal în artrită și dureri lombare.
Ghimbirul în alchimie: preparate spagyrice
În tradiția alchimică, ghimbirul este o plantă de Foc, asociată planetei Marte – energie, curaj, acțiune. Preparatele spagyrice din ghimbir implică:
- Mercurul – partea volatilă, extrasă prin fermentație și distilare alcoolică. Este tinctura pură, plină de inteligența vie a plantei;
- Sulful – esența sa aromatică, uleiul volatil, extras separat. Reprezintă focul, personalitatea ghimbirului;
- Sarea – partea fixă, extrasă prin calcinare și dizolvarea cenușei vegetale în apă distilată. Este structura sa fizică.
Prin reunirea celor trei principii, se obține un preparat complet, armonizat, care reflectă întregul spirit al plantei – un elixir viu. Ghimbirul spagyric este folosit în:
- tulburări digestive cronice
- lipsă de vitalitate și voință
- letargie mentală și emoțională
- răceală fizică și sufletească
Se spune că ghimbirul sub formă spagyrică acționează și asupra corpurilor subtile, arzând stagnările energetice și întărind voința interioară.
Spiritul ghimbirului
În tradițiile ezoterice și în aromaterapie, fiecare plantă are un spirit – o inteligență subtilă care comunică cu cel care o folosește. Spiritul ghimbirului este considerat unul dintre cele mai directe și dinamice:
- Este spiritul Focului blând, care ne împinge ușor, dar ferm, înainte atunci când ne simțim blocați, apatici sau lipsiți de sens;
- Este planta care spune „Acum este momentul!”, insuflând claritate și determinare.
În aromaterapie, uleiul esențial de ghimbir este folosit pentru echilibrarea chakrei rădăcină (Muladhara), aducând siguranță, energie și stabilitate.
În tradiții șamanice, ghimbirul este folosit în fumigații și băi rituale pentru a curăța aura și pentru a aprinde „scânteia vieții”.
În practica intuitivă, ghimbirul este considerat o plantă care „arde ce nu mai este viu” – traume, frici vechi, relații stagnante sau tipare mentale grele.
Fie că este băut sub formă de ceai, folosit ca ulei sau pur și simplu mestecat crud, ghimbirul poate fi perceput ca un ghid – unul care luminează drumul și aduce focul înapoi în centrul ființei noastre.
Contraindicații și precauții
Deși ghimbirul este în general considerat sigur, trebuie folosit cu prudență în anumite situații:
- Poate irita mucoasa gastrică în doze mari, mai ales la persoane cu sensibilitate digestivă sau ulcer gastric activ. Cunosc persoane care au mancat o pungă întreagă de ghimbir confiat…so așa nu’
- În sarcină, se recomandă în doze moderate și doar în primul trimestru – ghimbirul este eficient împotriva grețurilor matinale, dar poate stimula contracțiile uterine în doze mari.
- Persoanele care iau anticoagulante ar trebui să evite suplimentele concentrate cu ghimbir, deoarece rizomul are efect fluidifiant;
- În combinație cu medicamente pentru tensiune, diabet sau digestie, ghimbirul poate intensifica efectele acestora.
Regula de aur: începe cu doze mici, ascultă-ți corpul și consultă un specialist dacă urmezi un tratament medicamentos sau ai afecțiuni cronice.
Ghimbirul nu e doar un condiment sau un remediu – e un partener de drum, o rădăcină vie care aprinde focul digestiei și al acțiunii, echilibrează emoțiile și limpezește mintea. De-a lungul timpului, a fost folosit cu înțelepciune în temple, în ritualuri de vindecare și în ceștile bunicilor – mereu aproape de om, mereu prezent în momentele de tranziție, de boală sau de clarificare.
A-l folosi zilnic înseamnă a invita în viața ta energia focului blând, care curăță ce este de prisos și deschide calea vitalității. Fie că îl bei sub formă de ceai, îl adaugi în mâncare, îl aplici ca ulei sau îl folosești în băi calde, ghimbirul acționează cu o inteligență profundă și subtilă, susținându-te în întregul tău – trup, minte și spirit.
Așadar, data viitoare când simți frig, oboseală, confuzie sau stagnare, adu-ți aminte de această rădăcină cu suflet aprins. Poate fi exact scânteia de care ai nevoie.
Resurse:
https://www.henriettes-herb.com/eclectic/cook/ZINGIBER_OFFICINALE.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990