
Pate de păpădie
2 aprilie, 2025
Ce mâncăm în luna aprilie, conform Ayurveda
7 aprilie, 2025Am primit săptămâna aceasta multe lucruri minunate de la oameni dragi mie, printre care și o pungă de ganoderma. Mda, ai auzit bine… ciuperca minune, Ganoderma lucidum, care crește și la noi în țară.
Câteva date despre ea: este cunoscută și sub numele de Reishi în japoneză sau Lingzhi în chineză și este o ciupercă medicinală folosită de mii de ani în medicina tradițională asiatică pentru susținerea imunității, echilibrarea energiei și longevitate.
Și cum cochetez de vreo lună de zile cu fiertura de oase (broth), m-am gândit să adaug și această ciupercă minune în broth.
Acum… de ce folosesc fierturile? Pentru că am început să mănânc mai puțin (din cauza primăverii) și simt că nu îmi iau toate mineralele și vitaminele din mâncare, pentru că sunt tipologie Vata spre Pitta la corp și am avut dureri articulare, plus că am intrat la menopauză acum ceva timp și previn osteoporoza.
Însă, îți las mai jos rețeta, că tot e weekend și poate vrei să o încerci, iar apoi îți mai spun câteva avantaje ale folosirii fierturilor în alimentație.
Ingrediente:
- 8-12 căni de apă (apa trebuie să acopere cu cel puțin o palmă legumele)
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă tăiată în sferturi (cu tot cu coajă)
- 1 legătură de ceapă verde, tocată
- 2 căpățâni de usturoi zdrobite sau tăiate in 2
- 1 ardei galben sau portocaliu, tocat grosier (cu semințe) – eu am avut la congelator, pus din toamna
- o bucată de ghimbir de 5 cm, tocată grosier (cu coajă)
- 4 căni de frunze de sfeclă (se pot înlocui cu alte verdețuri)
- 2 sfecle mari sau 3-4 medii, tăiate în sferturi (cu coajă)
- 3-4 căni de legume tocate și coji – am folosit morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină
- 2 cartofi mici, tăiați în sferturi (cu coajă)
- 2 cartofi dulci mici sau unul mediu, tăiați în sferturi – opțional, pentru cine are
- 1/2 cană de ciuperci reishi uscate sau 1 cană de reishi proaspete
- cateva rădăcini de păpădie (acum e vremea lor să fie scoase – sau în toamna)
- 1 lingură de boabe de piper
- 1 lingură oregano uscat
- 2 linguri de turmeric măcinat sau 2-3 rădăcini de turmeric uscat/proaspăt
- 3-4 boabe cardamom
- 3-4 cuisoare
- 1 anason stelat
- 5-6 boabe de coriandru
- 1 lingură nucșoară măcinată
- 2 linguri de semințe întregi de coriandru, chimen si fenicul
- 2 foi de dafin
- o mână sănătoasă de urzică proaspătă
- opțional: 1 ciupercă Lion’s Mane (coama leului) proaspătă sau uscată
- sare grunjoasă, după gust
- 2 oase mari de porc, vită, câteva oase de pui (în funcție de preferințe). Dacă ești vegetarian, poți face fiertura cu toate ingredientele de mai sus, fără a folosi oase.

- Pune toate ingredientele într-o oală mare sau în oala sub presiune. Dacă folosești oala sub presiune, adu la punctul de fierbere, apoi fierbe la foc mic timp de 2-3 ore. Dacă folosești oala simplă, fără presiune, atunci timpul de fierbere depinde de prezența sau absența oaselor: dacă ai oase, fierbi 7-8 ore. Dacă nu ai oase în broth, fierbi 3-3.5 ore..
- După ce totul a fiert bine, strecoară lichidul într-un bol mare, folosind o sită fină.
- Servește imediat sau lasă să se răcească pentru mai târziu. Poți congela supa/fiertura în borcane pentru utilizări viitoare – asigură-te că se răcește complet înainte de a o congela.
Ingredientele cu adevărat medicinale, precum reishi, urzica, ghimbirul, turmericul, coriandrul, chimenul, feniculul, cuisoarele, anasonul aduc beneficii clare acestei fierturi. Astfel ea devine:
- antiinflamatoare
- imunomodulatoare
- ajută în regenerarea ficatului
- mineralizant (pentru oase, dinți, unghii și păr)
- adaptogen
Cu ce te ajută:
Susține curățarea blândă a organismului, fără să forțeze. Așadar dă un reset profund pentru digestie și ficat. De semenea, este perfectă în perioadele de tranziție – fie că e vorba de primăvară, toamnă sau un nou început în viața ta. Conține ingrediente care hrănesc sângele (sfecla, urzica), sprijină imunitatea (usturoiul, ciupercile, condimentele), aduc claritate mentală (ghimbirul, coriandrul) și energie stabilă pe termen lung.
Turmericul și piperul negru lucrează împreună pentru a reduce inflamația și a susține articulațiile. E potrivită și în perioadele postnatale, pentru refacere profundă și hrănire din interior.
Poate fi folosită ca atare, adică baută cu cana sau ca bază pentru supe și ciorbe.
Spor la creație și o zi cu inspirație!