
Ce este ayurveda? Ayurveda văzută prin fereastra ochilor mei
10 iulie, 2024
Cum să te bucuri de sărbătorile de iarnă fără să te simți greoi sau să exagerezi cu mâncarea (perspectiva ayurvedică)
17 decembrie, 2024Septembrie 2007. Kiev, Ucraina.
Prima mea călătorie în Ucraina, primul contact cu ouăle Fabergé și cu multitudinea de bijuterii, figurine, statuete, boluri din chihlimbar. Primul meu contact cu liftul cu cartelă. Ha, ha, îmi aduc aminte și acum cum m-am urcat în lift și am căutat disperată butoanele ca să-l fac să pornească. A fost nevoie să merg la recepția hotelului, să întreb cum anume pornesc liftul 🙂.
Prima cină la restaurant în Ucraina. Eram un grup de fete gălăgioase, curioase, dornice să se afirme dar și să vadă lumea. Un singur băiat cu noi. Îmi aduc aminte și acum că plecam numai în grup, eram precaute și făceam tot posibilul să avem băiatul cu noi 🙂. La restaurant ne pregăteam să dăm comanda. Toată lumea se agita, meniurile erau doar în ucraineană, iar ospătarul de lângă noi se străduia să ne spună ce are de mâncare.
Băiatul întrebă:
- Fetelor, sunteți gata, dau comanda?
Eu nu apucasem să mă hotărăsc.
- Mai așteaptă puțin, te rog, n-am apucat să mă hotărăsc, spun eu.
- Oooo, dam comanda, cum să nu. Laura MĂNÂNCĂ O PORȚIE MARE DE CARNE, întreabă ospătarul cum este carnea preparată aici, se aude o voce de la masă.
Eram de aproape 1 an în firmă și deja cei cu care obișnuiam să iau prânzul știau că sunt o carnivoră. Mă vedeau zi de zi cu carne la masa de prânz…iar atunci când săream prânzul, aveam carnea la masa de seara. Nu m-am întrebat niciodată de ce consum carne, cum ar fi fără carne. Nu mi s-a spus niciodată că ceea ce mâncăm se transforma în noi, că ceea ce mâncăm ne schimba gândurile, emoțiile, comportamentul. Așa se mânca în familie, așa am apucat să mănânc și eu.
După burn-out-ul din 2019 am renunțat treptat la carne, la cafea, la prăjeli, la dulciuri din comerț dar și la dulciuri, în general. Am căutat pe cât posibil să mănânc cât mai “corect”. Ba mai mult, mi-am angrenat și familia în acest “mâncat corect”. Când am descoperit Ayurveda, știință ezoterică indiană, am înțeles că eram în dezechilibru…și că îmi adusesem și familia, mai ales soțul în dezechilibru. Am început să învăț despre ceea ce mâncăm dintr-o altă perspectivă, aceea a gusturilor, a calităților. Am început să fac corelări între anotimpul în care suntem, perioada vieții în care mă aflu și ceea ce mănânc. La fel am făcut și pentru copii și pentru soț.
Treptat, treptat, am început să reintroduc carnea în alimentația familiei, din cauza tipologiilor soțului și a copiilor, însă eu am ales să consum carne o dată la 2-3 luni.
De curând am demarat o serie de provocări, cunoscute sub denumirea de “PROVOCAREA CU MÂNCARE”, iar în aceasta postare voi vorbi despre provocarea cu CARNE DE PORC.
Aceste provocări constau în a manca măcar timp de 3 zile un aliment și de a-ți nota tot ceea ce experimentezi în aceste zile: de la felul în care percepi alimentul respectiv (gust, textură, onctuozitate), la schimbările pe care le simți la nivel de corp fizic, la cele ale produșilor de excreție, la schimbările survenite în comportament, gânduri, emoții.
Ce m-a determinat să dau startul acestor provocări? Faptul că oamenii nu mai sunt prezenți când mănâncă, nu mai simt ceea ce mănâncă, nu mai simt gustul distinctiv al roșiilor, al cărnii, al fasolei, al mărului. S-au obișnuit să mănânce amestecat, mult și fără rost. Nu îi mai interesează cât de proaspătă este mâncarea, ce anume modificări aduce în corpul lor fizic, la nivel de gânduri și comportament.
Sigur că aceste provocări făcute pe o perioadă scurtă de timp nu relevă adevăratele modificări care se petrec în noi, însă sunt un început, vin să constietizeze asupra mâncatului în tihna, în atenție, în rugăciune. Dacă prinzi 2-3 idei dintr-o astfel de provocare, ești persoana cea mai câștigată din lume. Pentru că iți vei da seama cum te modelează alimentele…și vei dori să înveți să mănânci în ritm cu energia ta, cu ceea ce ești și manifești.
Vei dori să înveți să lucrezi cu această energie (din alimente, din corp, din lichidele consumate), nu să te lași la voia întâmplării, în haosul creat de ele.
Așadar, revenind la provocarea cu carne, după aproape 3 luni în care nu am mai consumat carne de porc m-am apucat să fac…carne la tigaie. Fără condimente, doar cu puțină sare, ca să pot simți pe deplin gustul.
Primul lucru pe care l-am sesizat când am mâncat a fost mirosul: un miros pătrunzător de animal, un miros înțepător. Nu greu, doar puternic, mai puternic decât restul mirosurilor din jur și din farfurie. Apoi am simțit gustul cărnii pe papilele mele gustative: un gust dulceag, un gust al mulțumirii și al plăcerii. Mi-a învăluit întreagă gura și a început să alunece încet pe gât în jos. Am mestecat bine, ca să nu cadă ca un bolovan în stomac. Am simțit o ușoară căldură când a ajuns în stomac, ca și cum ceva blând mă învăluia cu brațele sale.
Din perspectivă ayurvedică am găsit deja un gust care definește carnea de porc, cel dulce, și 2 calități care o caracterizează: calitatea de cald și onctuos-uleios.
Nu am putut să mănânc prea mult, deoarece senzația de sațietate, de “m-am săturat” a apărut destul de curând. Am simțit stabilitate, grounding, ca și cum m-am așezat mai bine în corp. Am experimentat, de fapt, o alta calitate a cărnii de porc, aceea de “greutate”. Această calitate împreună cu efectul de grounding sunt nemaipomenite în lunile reci de iarnă, când energia Vata (adică energia Vântului și a Eterului), o energie rece, care usucă, mereu în mișcare are tendința de a crea haos în noi, în corpul fizic, în gândire, sentimente și comportament. Este însă, mai puțin de dorit în vară, când ne mutăm în energia Pitta, energia Focului și a Apei, energie grea și fierbinte. La fel și calitățile de cald și umed-onctuos-uleios: avem nevoie de căldură, de lubrefiere, de acea netezime și hrănire pe care ne-o oferă ele, însă prezența lor pe o perioada mai îndelungată de timp sau în anotimpul nepotrivit (în vară, de exemplu) ne poate dezechilibra. Căldura poate de asemenea furniza energia de care avem nevoie în anumite momente ale zilei, însă poate agrava excesul de Pitta.
În ceea ce privește digestia, aceasta clar s-a îngreunat. La 10-15 minute după masă am simțit o senzație de toropeală în corp, de greutate și lene, mi-aș fi dorit să mă întind și să zac în acea senzație de toropeala, să mă las învăluită de ea, să dorm mult și bine. Această senzație este foarte importantă pentru tipologia Vata, care este mereu agitată, mereu în mișcare, care uită să mănânce și să aibe grijă de corpul fizic, însă este dăunătoare pentru tipologia Kapha, care are o greutate înnăscută și nu are nevoie să o accentueze prin mâncare.
Și tranzitul s-a îngreunat: scaunul meu care era zilnic a apărut abia la 2 zile după masă. Cu un miros urât, de carne putredă, cu o culoare schimbată în maro-închis. Chiar dacă ți se pare yak să vorbim despre produșii noștri de excreție, adu-ți aminte cum stăteai la pampersul copilului și îi urmăreai orice scaun: de la primul scaun, cel negru și cu aspect de căcăreze de oaie, până la cel cu aspect de omleta cu brânză, la cel verde cu miros ciudat. Atunci nu ți se părea yac. Oare de ce s-au schimbat lucrurile între timp? Dacă suntem adulți, nu înseamnă că produșii noștri de excreție nu ne pot da indicii importante despre ceea ce se petrece la noi în organism. Ba din contra! Ne semnalează detalii importante despre sănătatea tractului digestiv, a rinichilor, a pielii.
Un alt lucru pe care l-am observat a fost apariția unor manifestări rajasice (de energie mai joasă): mi-au apărut poftele, am avut câteva izbucniri de furie cu copiii, am fost pusă într-o situație în care mi-am simțit mândria dând pe afară, chiar pot spune că am devenit mai lacomă la mâncare. Ah, da, s-a schimbat vizibil aspectul pielii deoarece mi-au apărut câteva coșuri pe față și pe spate.
Știu, în doar 3 zile. Însă atunci când ești prezent, când te cunoști, când știi cum reacționezi de obicei, vezi aceste schimbări imediat, le simți, te miri și tragi învățăminte și foloase.
Concluziile mele și ale fetelor din grupul cu care am parcurs provocarea sunt următoarele:
- carnea are gust dulceag, care calmează și îți dă un sentiment de mulțumire
- are calitatea de greu și duce mai repede la apariția senzației de sațietate
- îngreunează digestia, uneori ducând chiar la constipație
- încălzește, are calitatea de cald și ajută tipologiile “reci”, adică Vata și Kapha să se încălzească mai repede
- declanșează mai frecvent accese de furie (manifestare Pitta), de mândrie, lăcomie (manifestare Kapha) poate duce la “îngrășarea” pielii, la apariția de coșuri (manifestare Pitta) se poate folosi cu măsură pentru echilibrarea energiei Vata (energia în continuă mișcare a Aerului și Eterului), pentru a aduce împământare în această energie, senzația de cald și umed-uleios în corp.
Poți face această provocare și singur, iar dacă vrei să o faci împreună cu un grup de oameni curioși, dacă vrei să discutăm împreună aceste modificări ce apar la consumul de carne și nu numai, te invit în grupul meu de FB, unde vom face multe alte provocări asemănătoare: