
Ce mâncăm în luna februarie – conform Ayurveda, medicina tradițională indiană
6 februarie, 2024
Ce mâncăm în luna martie – din perspectivă ayurvedică
9 martie, 2024Indiferent dacă e soare, vânt, ploaie sau zăpadă, martie este “vestitorul primăverii”. Cum vin zilele de 1 și 8 martie, cum parcă ne trezim din amorțeală, ne scuturăm de durerile de oase, mai dăm din hăinuțe jos, ne punem alb și roșu în piept și suntem gata pentru primăvară.
Uneori, luna martie este mai capricioasă. Mutați mai la munte cum suntem noi, în ultimii ani am observat cum vine un val de căldură, înfloresc copacii, apoi vine câte o zăpadă care scutură toate floricelele de pe ramurile pomilor pe care le prinde în calea sa. Și uite așa se duce “recolta” de piersici sau prune din anul respectiv.
În zona Dobrogei, de unde sunt originară, printre primii copaci care înfloresc sunt caișii și migdalii. Aici la munte, fiind mai frig, nu rezistă și nu avem nici caiși, nici migdali. Însă îmi aduc aminte cu nostalgie de florile de cais și migdal din Dobrogea, locul copilăriei mele.
Această vreme capricioasă din luna martie, și mai ales zilele călduroase, sunt cele care ne fac să răcim mai ușor. Corpul nostru este pregătit să facă față frigului, iar atunci când vine căldura…nu prea știe ce să mai facă. Iar noi…ne alegem cu cate “un pui” de răceală. Hai să vedem ce se întâmplă în aceasta lună în natură (atât din exterior cât și din interior) și cum putem ocoli aceste răceli de primăvară.
În ayurveda, primăvara durează din luna martie și până în iunie, așadar perioada în care ne putem da reset, în care putem arde din grăsimile acumulate în iarnă și chiar putem pierde câteva kg, în care putem face detox de vechile emoții este destul de lungă. E posibil că deja să-ți fie pofta de mâncăruri mai ușoare, însă este la fel de ok să tânjești după o supa caldă în zilele cu zăpadă.
Zilele mai calde și mai lungi, faptul că Soarele stă mai mult timp sus pe cer, face ca zăpada să se topească (acolo unde mai exista zăpadă). Sau vin ploile de primăvară care alternează cu zile cu vânt și zile calde. Oricum o dăm, cantitatea de apă din Pământ crește, Pământul însuși începe să se dezghețe și la fel cresc și secrețiile apoase în sinusurile și în pieptul nostru.
Primăvara în general este un anotimp care aduce căldură, umiditate și o oarecare moliciune (comparativ cu frigul, uscăciunea și asprimea iernii). Este un anotimp mai “greu” și tinde să se simtă o încetineală în atmosfera, comparativ cu vara sau toamna. Toate aceste lucruri se întâmplă deoarece primăvara crește energia Kapha (Pământ și Apă) în natură…dar și în corpul nostru.
Ayurveda, ca și vechii greci, amerindienii sau medicina tradițională chineză consideră că la baza întregului Univers stau 5 Elemente. Ele diferă de la o cultură la alta, însă în esență reprezintă același lucru: energiile simțite de oameni în natură, în propriul corp, în întreg cosmosul. Gândește-te doar cât de mult petreceau oamenii în natură în trecut și cât de mult erau conectați cu aceste energii. Simțurile le erau mai ascuțite, explicațiile erau mai simple și inspirate din lumea lor, din locul în care își petreceau fiecare zi.
Una dintre legile după care funcționează Universul este “like increases like”, ceea ce înseamnă că dacă energiile Apei și a Pământului tind să crească în natură, ele vor creste și în organismul nostru (care conține, de asemenea, cele 5 Elemente primordiale: Pământ, Apă, Foc, Aer și Eter).
De aceea în primăvară e posibil să ne trezim mai “pufoși” dimineața…iar acest lucru se datorează tot creșterii energiei Apei în natură și în corpul nostru. Poate crește cantitatea de mucus (și uneori putem simți o senzație de mucus în gât), chiar presiune în urechi. Răcelile care apar acum afectează plămânii (care sunt Kapha) și e mai bine să ne îmbrăcăm în straturi atunci când ieșim afară, ca la nevoie să putem da jos din surplusul de îmbrăcăminte.

Cum Elementul Apă reprezintă și emoțiile noastre, acum în primăvara e posibil să fim invadați de sentimente de tristețe, jale, cărora este bine să le dăm drumul. Așa că acum este momentul ideal pentru un detox emoțional: facem curățenie, eliberăm tot ceea ce nu ne mai este de folos, facem loc pentru ceea ce ne vor aduce lunile următoare. Tehnicile de respirație (pranayama) sunt făcute tocmai pentru a ne ajuta în acest sens.
Și pentru că tot vorbim despre apă, deoarece această energie este crescută în natură, e posibil să apară și vise legate de apă. Subconștientul nostru este și el în ritm cu natura înconjurătoare.
Spuneam că așa cum se topește zăpadă în natură, tot așa se vor topi și grăsimile acumulate în corpul nostru pe timp de iarnă. Țesutul adipos reprezintă acea energie Kapha (Pământ și Apă) de care aminteam mai sus. Deci Kapha “se lichefiază” în organism și duce fie la aglomerarea grăsimilor în sânge și congestionarea sistemului circulator fie la eliminarea lor și “primenirea” de primăvara. Depinde foarte mult de ceea ce mâncăm, de câtă mișcare facem.
Să ne oprim un pic la răceala de primăvară: venim dintr-un anotimp rece, înghețat, uscat și trecem într-un anotimp mai cald, mai greu, mai umed, mai “moale”. Acest lucru sugerează că răceala de primăvară apare din cauza căldurii și a apei, acea căldură cu care corpul nu mai este obișnuit în iarnă. Aș vrea să compar o răceală de primăvară cu una de toamnă, ca să înțelegi diferență: când vine toamna, trecem practic de la un anotimp fierbinte (vara) la un anotimp mai rece (toamna). Aș putea spune că răceala de toamnă este datorată răcirii aerului? Că răceala de toamna apare pe fondul unei energii reci?…iar răceala de primăvară apare pe fondul unei energii calde și umede? Sigur că pot spune acest lucru. Și atunci, aș putea sugera că cele 2 tipuri de răceală se vor trata diferit? Mda…cam despre astfel de mici diferențe este vorba în ayurveda.
Intorcandu-ne la primăvară, printr-o dietă și un stil de viață mai ușoare, mai uscate, mai fierbinți, putem contribui la eliminarea greutăți, umezelii aduse de primăvară și putem susține procesul natural de înnoire și revitalizare a organismului. Vom evita astfel alimentele uleioase, grele și dulci și vom favoriza cicoarea (amară), țelina (sărată și favorizând diureza), piperul cayenne și aloe vera (un laxativ ușor), pentru a ajuta corpul să elimine congestia, grăsimile din sânge și excesul de apă.
De asemenea e bine să consumăm ridichi, usturoi murat, pătrunjel proaspăt, coriandru, chimen și alte alimente/frunze/condimente amare sau diuretice. Cele amare ne ajută organismul (și în special ficatul) să metabolizeze grăsimile lichefiate în primăvară, iar cele diuretice ne ajută să eliminăm surplusul de apă. Și cum în martie apar și primii vlăstari/primele frunze, e important să-i includem în meniul nostru, în special pe cei sălbatici (potbal, urzică, lipicioasă, toporași, frunze de mesteacăn, usturoiță, părăluțe, untișor).
Tipologia Kapha în luna martie: ființele ce au tipologie Kapha sunt cele mai sensibile la modificările naturii din această perioadă. Ele tind deja către acumulare excesivă de Apă și Pământ, adică către mucus și congestie, prin însăși natura lor. În timpul iernii, din cauza acumulării de grăsimi, din cauza faptul că suntem dispuși să nu facem așa de multă mișcare, energia Kapha crește în organism. În iarnă acest lucru este bun, deoarece are un efect benefic asupra noastră și vine să contracareze energia ușoară și haotică ce se simte în natură (adică energia Vata). În primăvara însă, acest exces de Kapha tinde “să se topească” ducând la pierderea poftei de mâncare, mucus și congestie. Acest lucru poate fi echilibrat, mai ales de către persoanele Kapha, prin consum de condimente încălzitoare, diuretice, care ne fac să transpirăm…și bineînțeles miscareee.
Tipologia Pitta în luna martie: pe măsură ce grăsimile sunt “topite” în primăvară, ficatul nostru are mai mult de lucru. Astfel ființele Pitta pot observa că sunt mai “fierbinți” în această lună (ficatul fiind un organ Pitta) și e important să evite consumul de alimente prăjite și alcool, pentru a sprijini acest organ în munca lui de curățare. Alimentele și condimentele acre și amare sunt un alt ajutor pentru această tipologie.
Tipologia Vata în luna martie: aceste ființe sunt ultra-mega bucuroase că vine căldura. Ele fiind caracterizate de calitatea de “rece” se bucura cel mai mult de venirea primăverii. Însă vremea poate fi înșelătoare în martie, așadar li se recomanda să se îmbrace în straturi, cum spuneam mai sus, pentru a nu fi luate prin surprindere de răciri bruște de temperatură pe parcursul unei zile.

Rutina ayurvedică pentru luna martie
Rutina adaptată fiecărui anotimp în parte este unealta noastră cea mai importantă și cea mai ieftină pe care o folosim pentru a ne menține sănătoși. Dacă înțelegem cum “merge” natura, care sunt ciclurile ei și caracteristicile fiecăruia în parte, atunci știm să ne adaptăm oricărui anotimp. Primăvara este anotimpul renașterii, al mișcării, al mâncărurilor mai ușoare, amare și verzi. Fiind un anotimp în care domină calitățile de umed, cald, moale, avem nevoie de exerciții de respirație pentru a ne menține plămânii curați și capul limpede.
Zilele sunt tot mai lungi și de aceea se recomanda să ne mutăm practica de yoga, qigong, plimbările în natură chiar înainte de răsăritul soarelui. Mișcarea în această perioada este extrem de importantă pentru a preveni congestia și a ajuta corpul să se scuture de “lenea” din iarnă.
Putem apela, de asemenea, la masajul uscat sau umed pentru a pune în mișcare limfa stagnantă. Evităm somnul de după prânz, menținem ora de culcare în jur de 22:00 și ținem cont de faptul că aceasta este perioada din an în care corpul are nevoie de odihnă mai puțină…adică ne menținem ora de trezire înainte de răsărit.
Laura-Simona Ilie, nutriționist holistic, practicant Ayurveda, iubitoare de plante și natură
#eusuntnatura