Schimbarea dietei și conștiinței la joncțiunea dintre anotimpuri

Ai auzit mai des greierii în ultimul timp? Nu te speria, ne apropiem de luna septembrie, ceea ce înseamnă că vara e pe sfârșite și își face apariția minunata toamnă. Vegetația sălbatică începe să se usuce, să se rărească, chiar și Soarele petrece mai puțin timp cu noi, pe cer.

Serile si diminețile devin mai răcoroase, iar noi trebuie să ne adaptăm acestor schimbări. Însă știm oare cum să o facem?

Ayurveda, medicina tradiționala indiană, ne învață că joncțiunea dintre anotimpuri presupune schimbarea dominanței Elementelor în natură, implicit și în corpul nostru. Cum noi suntem alcătuiți din cele 5 Elemente, Aer, Apa, Foc, Pământ si Quintesenta (Eter) intr-o pondere personificată (adică specifică fiecăruia dintre noi), la fel este și natura, tot ceea ce ne înconjoară. Dacă în vară domina Elementul Foc, in toamnă aceasta situație se schimbă și ajunge “la putere” Elementul Aer. 

Tot Ayurveda spune că starea de boală/dezechilibru începe adesea la intersecția dintre anotimpuri, la aceste joncțiuni când se produc schimbări în dominanța Elementelor. Cele șapte zile care duc la o schimbare sezonieră și primele șapte zile ale sezonului următor sunt considerate perioade vulnerabile pentru sănătate și bunăstare. La noi, toamna începe la 23 septembrie (când are loc echinocțiul de toamnă), după calendarul astronomic. Asta înseamnă că numeri cele 7 zile înainte de începere + 7 zile după data începerii toamnei și atunci te concentrezi pe detox si imunizarea organismului.

Potrivit Caraka Samhita – principalul text ayurvedic – schimbarea dietei și stilului de viață în funcție de anotimpuri ne oferă putere fizică (bala) și putere digestivă (agni), precum și echilibrarea dosha-urilor (Vata, Pitta, Kapha – cele 3 energii componente ale noastre). Studiul anotimpurilor, numit ritucharya, este de maximă importanță în Ayurveda. Joncțiunea dintre anotimpuri este numită ritusandhi, „ritu” însemnând anotimp și „sandhi” fiind legătura dintre anotimpuri.

Studiile au descoperit că în timpul acesta de joncțiune dintre anotimpuri, dosha-urile sunt mai susceptibile la dezechilibre, afectându-ne sănătatea fizica, cât și pe cea mentală. Schimbarea sezonieră a duratei unei zile poate suprima sau spori funcția imunitară a organismului. Adică aceste cicluri circadiene (lumină-întuneric) influențează potența/tăria imunității noastre, care va fi și ea ciclică.

Chiar și Hipocrate a considerat viața sezonieră drept un medicament, spunând: „Oricine dorește să investigheze medicina în mod corespunzător ar trebui să se aplece, în primul rând, asupra anotimpurilor unui an și a ceea ce influențează fiecare dintre ele.”

În timp ce soarele este motorul principal al schimbărilor sezoniere, în Ayurveda excesul de Vata (Aer si Quintesenta) este responsabil pentru dezechilibrul în timpul tranzițiilor sezoniere. Vata este dosha cea mai frecvent dezechilibrată dintre cele 3 dosha, in general. Iar dezechilibrele care ne afectează la joncțiunea dintre anotimpuri sunt atribuite tot doshei Vata. 

Dacă Vata se acumulează și se agravează, pot apărea îngrijorare, insomnie, uscăciune, constipație, rigiditate, uitare si neliniște. De exemplu, la sfârșitul verii, calitățile Vata de răceala și uscăciune pot începe să usuce membranele mucoase din intestin si tractul respirator, impactând răspunsul imunitar al organismului. În timpul lunilor de iarnă, atât imunitatea, cât si puterea digestiva cresc. Imunitatea de iarnă este întărită ca urmare a zilei mai scurte și a nopților mai lungi, care cresc cantitatea de melatonină (care întărește imunitatea). Dar ce păcat că din cauza expunerii excesive la ecrane și iluminat artificial pe timp de noapte, se secretă mai puțină melatonină și se compromite, astfel, capacitatea organismului de a ne oferi exact acea imunitate robustă de iarnă de care am fost proiectați să ne bucurăm….

Ce alte schimbări hormonale se mai petrec la joncțiunea vară-toamnă?

Luna septembrie este cunoscută și ca luna împerecherii în lumea animală. E important să ne aplecăm și să cunoaștem și acest aspect, pentru că animalele nu și-au pierdut incă acest instinct de a trăi în armonie cu natura, prin urmare în armonie cu sezonalitatea.

La un simplu calcul, ținând cont că perioada gestațională la majoritatea animalelor este mai mica decât la om, ne dăm seama că un puiuț conceput în toamnă se va naște în primăvară, ceea ce ii va da suficient timp pentru a acumula ceva grăsime pe timpul verii și a se pregăti pentru prima lui iarnă. 

Pentru a susține un nivel de energie al organismului crescut pe timpul iernii, nivelul de melatonină crește natural o dată cu sfârșitul toamnei și începutul iernii. Pentru că știm că melatonina se secretă la întuneric, ne putem gândi că iarna nopțile sunt mai lungi, zilele mai scurte, prin urmare este chiar logic ca acest nivel de melatonină să crească iarna.

Acum, dacă am avea hormoni sexuali crescuți pe timpul iernii, asta ar duce la puiuți născuți în vară-toamnă, care ar intra in prima lor iarnă nepregătiți din punct de vedere al cantității totale de grăsime si cu risc mare să nu supraviețuiască până în primăvară. Cum mașinăria aceasta care se numește organism este atât de inteligentă, melatonina are și proprietăți anticoncepționale bine documentate 🙂.

Nota importanta: a nu se înțelege greșit că melatonina poate fi folosită pe post de anticoncepțional!

Odată cu sosirea toamnei, mamiferele se pregătesc de împerechere, așa cum spuneam, ceea ce înseamnă cantități crescute în sânge de zahăr, insulină și cortizol (hormonul stresului). Ținând cont că se vor da și lupte în această perioadă, hormonul stresului are un rol foarte important. Cantitatea de hormoni sexuali crește și ea, pentru a ajuta la împerechere, pentru a sensibiliza animalele, ceea ce duce la creșterea cantității de serotonină. Aceasta, serotonina, îngroașă sângele pentru o coagulare mai bună și îngustează vasele, astfel încât un animal rănit în timpul luptei să nu se oprească imediat, să o continue fără a pierde mult sânge.

Pe măsură ce serotonina crește, dopamina (hormonul recompensei) scade și invers. După ce sezonul împerecherii trece, este rândul dopaminei să crească (deci serotonina scade) și ca o simfonie perfectă vine iarna și animalele se îndreaptă mai mult către starea de somn. Zilele devin mai scurte, nopțile mai lungi, nivelul de melatonină crește și el si gândul la sex este înlocuit cu nevoia de a dormi. 

Este adevărat, nu ne comparăm cu animalele, însă învațăm de la ele, sau mai bine spus ne aducem aminte observându-le pe ele, deoarece strămoșii noștri așa au trăit mii de ani. Acum, când întunericul se așează peste noi în zilele de iarnă, aprindem lumina. O lumină artificială care ne mai ține treji aproape 6 ore după apusul soarelui. Consecințele sunt următoarele:

  • cu 6 ore mai puțina producție de melatonină pentru organism
  • cortizol crescut o perioada mai lungă (perioadă în care suntem treji), ceea ce duce la creșterea poftei pentru carbohidrați, pentru zahăr
  • insulina și hormonii sexuali crescuți pentru o perioadă mai lunga (6 ore), toate acestea întâmplându-se în perioada “greșită” a anului. 

Într-o lume fără lumină artificială ne-am sătura pofta de carbohidrați cât încă mai este lumină afara, ne-am pregăti de împerechere, de a depozita grăsimi pentru a face rezerve de combustibil pentru iarnă, iar metabolismul ar trece de la a arde carbohidrați (in vară-toamnă), la a arde grăsimi (în iarnă-primăvară).

Adevărat, avem lumină artificială, însă cu ce preț? Si nici măcar nu suntem conștienți de aceste schimbări.

Din perspectiva vedica, joncțiunile sau sandhis-urile sunt și oportunități de a ne regla sistemul nervos pentru a deveni mai conștienți. La nivel subtil, o schimbare sezonieră are loc și în propria noastră conștiința. Astfel de oportunități există și în timpul tranzițiilor de la adolescență la maturitate, în timpul menstruației și sarcinii, pe măsură ce trecem în anii “înțelepciunii”, în jurul vârstei de 60 de ani. Aceste tranziții sunt celebrate în Ayurveda deoarece, pe măsură ce conștiința noastră se schimbă, există oportunități de a crește, de a evolua. 

Jonctiunile sezoniere au loc la punctul de joncțiune subtil dintre conștiința și materie.

Voi încerca să explic mai bine: când Pitta (Foc și Apă) = vara trece în Vată (Aer și Quintesenta) = toamna, componentele elementare (mahabhuta) ale Pitta curg, practic, printr-o porțiune de joncțiune dintre conștiința și materie. Adică Focul și apă (ce alcătuiesc Pitta), trecând prin această joncțiune dintre conștiința și materie, se transformă în Aer și Quintesenta (ce alcătuiesc Vată).

Ce ai de învățat de aici? 

  • În primul rând să-ți schimbi stilul de viață, să-i dai sezonalitate și să înveți de la natură.
  • Să faci o curățenie exterioară și interioară la joncțiunea dintre anotimpuri, cu 7 zile înainte de 23Sep, plus cele 7 zile după, consumând fructe și legume crude, sub formă de suc sau că atare, limonade, ceaiuri care ajută la eliminarea toxinelor
  • să meditezi mai mult în perioada de joncțiune, poate chiar să faci un detox de la TV, telefon, mass-media pentru câteva zile, pentru a te conecta mai mult cu tine
  • În luna septembrie să te concentrezi mai mult pe fructe, legume și cereale – mai ales că în iarnă nu vei mai avea acces la atâtea fructe și legume proaspete, de sezon.

În aceste perioade de tranziție sezonieră, există oportunități mari atât pentru curățarea fizică, cât și pentru curățarea emoțională și creșterea spirituală. Este, de asemenea, o oportunitate de a reseta ritmurile circadiene ale naturii și ceasul biologic al organismului, care există în fiecare celulă a corpului nostru. Acesta este motivul pentru care solstițiile și echinocțiile au fost sărbătorite înca de la începutul istoriei umane. Din acest motiv, fiecare dintre curatarile făcute la joncțiunea sezonieră ne vor oferi oportunitatea să ne retragem în interior, să ne calmăm sistemul nervos, să ne resetăm ceasul intern și să scăpăm de vechile modele emoționale și comportamentale.

Bibliografie:

https://www.carakasamhitaonline.com/index.php/Tasyashiteeya_Adhyaya

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3361919/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31351184/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here