De ce ai vrea să-ți picuri ulei în urechi, în fiecare zi?

Practica KARNA PRATISARANAM și KARNA PURANA în ayurveda

Nu sunt adepta televizorului și nu îmi las copiii la TV decât în week-end, adică sâmbăta și duminica, câte 1 ora în decursul unei zile. Dacă protestează?…sigur că protestează, dar inventând alte jocuri în timpul săptămânii, lasandu-i afară cu pisicile, cu bicicleta sau mergând cu ei pe coclauri, le trec protestele  .

Totuși, a existat o anumită perioada când TV-ul mi-a fost salvator: perioada durerilor de urechi. Cred că și tu știi cum este să ai un plod cu dureri de ureche/urechi, care miorlăie prin casă, nu are chef de nimic, se ține de “fusta” ta și ți se pare că nu înaintezi în nici un fel în zi. În astfel de zile, am lăsat TOTUL la o parte și mi-am concentrat atenția pe copil: cu dragoste, cu alinturi și îmbrățișări, cu hidratare un pic mai multă și cu…celebrul ulei de urechi. La acest ulei adăugăm căldură, iar la copiii mai mari gargară (aceasta combinație merge și la adulți de mi-nu-ne). 

Uleiul este unul banal, pe care îl folosea bunica când ne dureau pe noi urechile, dar care face minuni. În timp l-am și îmbunătățit  . Și garantat bunica mea nu știa de ayurveda și nici de practicile numite KARNA PURANA sau karna pratisaranam. Nu știa pentru că era o femeie simplă de la țară, care făcuse 3 clase. Însă știa leacuri din bătrâni, era conectată cu natura și cu energiile. 

Descoperind multe paralele între ceea ce am învățat de la bunica și ceea ce învăț în Ayurveda, sunt mereu și mereu uimită: cumva aveau și bunicii noștri această înțelepciune ancestrală, doar că nu-i dădeau un nume. Exista unele leacuri din bătrâni care s-au transmis din generație în generație, care se mai păstrează și astăzi și care fac minuni. Și pe care, spre marea mea mirare, le regăsesc în Ayurveda. 

Există și în Ayurveda această practică a picurării de ulei cald în urechi. Se numește karana pratisaranam și se face preventiv, ca un act de îngrijire a propriei persoane, mai ales în anotimpurile reci (toamnă – iarnă). Urechile sunt conexiunea noastră cu Elementele Aer și Eter, adică cu Vata dosha din ayurveda. Sunt mii de zgomote pe care le captează zilnic, de la conversații întâmplătoare, la zgomotul mașinilor pe stradă, la muzică, la foșnetul frunzelor și vâjâitul vântului. 

Pe lângă acest rol de receptor al sunetelor, urechile au și un altul foarte important în păstrarea și menținerea echilibrului. Ayurveda este cea care scoate în evidență și conexiunea dintre urechi și țesuturile osos și nervos. Deși puțin cunoscută această conexiune, este la fel de importanta ca și captarea sunetelor. 

De asemenea, tot ayurveda a înțeles de mii de ani legătura dintre pierderea auzului și atrofia accelerată a creierului. Da, ai citit corect – pierderea auzului legată de vârstă duce la declin cognitiv. Uleiul picurat în ureche hrănește nervul auditiv și îmbunătățește calitatea semnalului către creier, îmbunătățind în același timp interpretarea sunetelor de către centrul auditiv de la nivelul creierului. 

Datorită acestor aspecte, urechile au un rol important în îngrijirea personală în Ayurveda. Și pentru că uleiurile sunt la îndemâna și în ele putem macera plante, adică le putem spori proprietățile, ayurveda folosește uleiurile îmbogățite în foarte multe ritualuri de îngrijire corporală. Nu-i de mirare că și urechile sunt îngrijite tot cu uleiuri. 

O modalitate foarte ușoară de îngrijire a urechilor este picurarea de ulei cald, zilnic. Acest act al picurării uleiurilor în urechi este unul la îndemăna, nu necesită mult timp și aduce beneficii majore întregului organism. Desi ajută foarte mult Vata dosha cu împământarea, cu menținerea unei stări de calm și prezență, acest ulei este tridoshic, adică ajută toate cele 3 dosha-urile

Ingrediente: 

  o cană ulei de măsline sau susan (bunica nu avea așa ceva și punea “oloi” de floarea soarelui) 

  o căpățână medie de usturoi, curățată și tăiată mărunt 

  2 lingurițe floare de lumânărică (planta Verbascum densiflorum) 

Mod de preparare:

  într-o tigaie mică se încălzește uleiul (NU se ajunge la fierbere) 

  se adaugă usturoiul în tigaie când uleiul este cald și se ia tigaia de pe foc

  se trece întreg conținutul tigăii într-un borcan

  se adaugă floarea de lumânărică. 

Eu recomand blenduirea acestui amestec (fie direct în borcan, fie într-un castron înalt), pentru o macerare mai buna a usturoiului și a florii de lumânărică. Acest amestec se lasă la macerat 2-3 săptămâni, apoi se strecoară și se depozitează în sticluțe sau borcanele închise la culoare, la răcoare și întuneric. 

Metoda de folosire:  în dureri acute de ureche, se fac 2 dopuri de vată astfel încât să intre în urechea/urechile celui ce are dureri. Se încălzește o linguriță cu ulei la flacără, se înmoaie dopurile de vată în ulei, apoi se introduc în urechea “bolnavă”. 

ATENȚIE la uleiul care frige (eu suflu peste dopurile de vată îmbibate cu ulei în prealabil și le verific cu încheietura mâinii, exact ca pe lapte :)). 

Acum la noi venea momentul cu TV-ul: ca să stea cuminte, puneam copilul 30 minute la TV. Într-o șosetă curată sau un săculeț curat am sare grunjoasă pe care o încălzeam în tigaie în astfel de situații (se scoate din săculeț, se încălzește în tigaie, se adaugă iar în săculeț), se înfășoară săculețul într-un prosop și se pune copilul să stea cu urechea dureroasă lipită de prosop (ca pe o pernuță).

Iți dai seama că nici un copil nu mi-ar fi stat 30 minute cu capul pe săculețul meu, dacă nu-i dădeam TV. Se repetă procedura de 3-4 ori pe zi (de preferat fără TV, dacă se poate). La copiii mici (până în 2 ani), se prepara același ulei ca mai sus doar cu 2-3 caței de usturoi.

In ayurveda se recomandă picurarea cu o pipeta a 3-7 picături de ulei direct în ureche, cu copilul cu capul pe pernă și urechea bolnavă în sus. După 10 minute, se recomanda “etanșarea” urechii cu acele dopuri de vată. La copiii mai mari și adulți se recomanda în plus gargară cu o cană de apă la care se adaugă 2-3 lingurițe de sare grunjoasă; apa de gargară NU se înghite. 

Folosire PREVENTIVĂ: se prepara ulei urmând procedeul de mai sus și adăugând 3 căței de usturoi. Se mai pot adaugă ashwagandha, bilva (Aegle Marmelos), calamus (Acorus Calamus sau obligeana românească). Se picură zilnic în ambele urechi, în orice moment al zilei, mai ales toamna și iarna când predomină energia Vata. 

Dacă există un ritual pe care îl practici înainte de culcare, iți recomand cu căldură să adaugi și acest obicei de a picura ulei încălzit în urechi. Are rolul de a relaxa, de a împământeni, de a calma, de a drena limfa. Este recomandat a se folosi inclusiv la copii, mai ales că ei absorb zilnic noi informații prin intermediul urechilor

De asemenea tot preventiv este indicat a se folosi înainte de un concediu la munte, la ski, de către persoanele care practică sporturi de iarnă, de către orice persoana care se știe sensibilă de urechi: se picură zilnic 3-7 picături de ulei călduț în ambele urechi, se masează ușor, se stă în repaus 10-15 minute apoi se introduc în urechi dopuri de vată. 

Un alt ritual ayurvedic care folosește uleiul la nivelul urechilor se numește KARNA PURANA și presupune umplerea urechilor, alternativ, pe o perioadă scurtă de timp, cu ulei cald. Acest ritual se practică sub supravegherea unui practicant ayurveda instruit și are un efect puternic de împământare. 

ATENȚIONĂRI: niciodată nu se picura ulei în ureche dacă timpanul este spart, dacă urechea supurează, dacă este udă sau are apă. 

Să-ți fie cu folos!

Bibliografie:

https://paavaniayurveda.com/blogs/the-ayurvedic-lifestyle/karna-purana-why-ayurveda-says-we-should-oil-our-ears
https://www.banyanbotanicals.com/info/blog-the-banyan-insight/details/ear-oil-feature/
https://lifespa.com/health-topics/brain/ayurvedic-ear-oiling-karna-purana-for-hearing-and-cognitive-function/

1 Comment

  1. Super fain documentat. Uite ca eu știam despre plantă, mai precis extractul botanic din Verbascum. Există și în farmacii, cu denumirea de Mullein oil. Dar e și mai fain sa faci extractul din ingredientele tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here