Bun venit APRILIE! Ce mâncăm în această lună conform Ayurveda, știința ezoterică indiană

A venit oficial primăvara!!

Hai să vedem ce se întâmplă în luna aprilie cu energiile din univers (adică cu Vata, Pitta și Kapha), ce se întâmplă cu noi și… ce e indicat să mâncăm ca să fim în armonie cu mama natură. Nu de alta, dar mâncând “out of season” consumăm mult mai multă energie pe digestie decât este nevoie și riscăm să îmbolnăvim focul digestiv. 

Primăvara se vede peste tot în jurul nostru: au înflorit copacii, au ieșit narcisele, brebeneii, muscarii…în curând și lalelele :). Albinele noastre au pornit la căutat polen, păsările ciripesc de zor, ies din hibernare animalutele care au simțit și ele un Soare mai puternic. Iar copiii deja nu mai au astâmpăr și întreabă de 4-5- ori pe zi dacă nu mergem în parc (așa cum face cel mic al meu). Noroc că se construiește acum un parc în spatele blocului și pot să-i “dau afara” oricand.

Cum nimic nu este întâmplător, această “agitație” și dorință de a ieși în parc, afară la soare, trădează modificări ce au loc la nivelul corpului, datorită schimbării anotimpului și creșterii temperaturii. Adică nu numai copiii o au, “agitația” interioară, ci și noi, adulții…doar că suntem atât de preocupați de alte lucruri, că am uitat să ne ascultăm corpul. Și se numește “febra de primăvară”. 

Lunile aprilie și mai sunt caracterizate de dulceață și afecțiune. Dorința de romantism apare nu numai la păsări, albine…dar și la oameni. E perioada în care adolescenții se îndrăgostesc nebunește (așadar, dacă ai un adolescent acasă, watch out!) și încep să se comporte ridicol 🙂. În medicina tradițională chineza chiar se spune că “indragosteala” este o formă de nebunie. 

Pe de altă parte, ficatul începe să se încălzească în primăvară, iar amărăciunea iernii se transformă în furia primăverii. Tot ceea ce ai “fiert” iarna la foc mic, acum iese la suprafață, adică îmbobocește. De aceea este posibil să apară erupții cutanate și, așa cum am mai spus, o senzație de furie datorată ficatului necurățat

Natura ne este un aliat extrem de puternic și vine în întâmpinarea noastră cu florile și frunzele de care avem cea mai mare nevoie acum. Astfel, acele plante care drenează toxinele din ficat în fiecare primăvară, au și rolul de a răcori inima și sângele. Gustul amar este cel care ne ajută: păpădia, pătlagina, orice frunză comestibilă sălbatică vei vedea că este mai amară decât cea cultivată. Și asta datorită faptului că gustul amar are un mare impact la nivel mental, ajutându-ne mai ales primăvara. 

Febra de primăvara nu este doar o condiție psihică, ci și una fizică. Cu fiecare grad în plus pe care îl simte, corpul trebuie să se adapteze. Dacă în iarnă tremuram ca să ne încălzim (adică făceam vasoconstricție), acum când e cald afară trebuie să facem vasodilatație ca să ne răcorim. Iar schimbarea bruscă nu este posibilă. Acest “exces” de căldură perceput de corp poate duce la congestie și edeme, mai ales pentru tipologiile ayurvedice Kapha și Pitta. Cu fiecare grad de temperatură mai ridicat, inima mai face 10 bătăi în plus pe minut. De aceea într-o zi caldă de aprilie poți avea mâinile umflate, dar și fața umflată și punguțele de sub ochi mai umflate.

Primăvara ne redă strălucirea tinerească. Pe măsură ce zilele se încălzesc, vei observa că pielea ta trece de la culoarea cenușie și lipsită de viață, specifică iernii, la strălucirea cu obraji îmbujorați a verii. Acest lucru se întâmplă deoarece căldură împinge sângele către extremități, inclusiv către față. 

Kapha: în timp ce ploile din aprilie sunt o binecuvântare pentru florile ce vor apărea în luna mai, ele cresc, de asemenea, și umiditatea din aer și ne predispun la simptome de agravare Kapha, adică la congestia mucusului. Ceea ce înseamnă că aerul parfumat din aprilie poate agrava cu ușurință un sistem respirator sensibil, cu umezeală internă crescută și cu congestie de mucus. De aceea se recomandă consum de alimente și ierburi picante, diuretice, pentru a ajuta umiditatea acumulată de Kapha să “curgă” din corp. 

Pitta: în luna aprilie alergiile sunt în plină desfășurare, în special datorită apariției polenului. Un ficat stresat poate face persoanele Pitta mai predispuse la reacții alergice. Simptomele obișnuite din aprilie includ curgerea nasului, mâncărimi ale ochilor (din cauza încălzirii ficatului), erupții cutanate și dureri de gât. Dosha Pitta va consuma, astfel, mâncăruri și ierburi amare pentru curățarea ficatului. Nu degeaba tot zic eu: hai cu păpădia, hai cu pătlagina….hai cu ierburile! De asemenea, ochii roșii și congestionați pot fi calmați dacă îi speli cu apă de trandafir 😀. 

Vata: tipul constituțional Vata este singurul care continuă să se bucure de umiditatea și căldura din luna aprilie :). Totuși, și aceste persoane trebuie să aibă grijă să păstreze o rutină zilnică temeinică și să nu se lase luați de valul de entuziasm care apare odată cu venirea primăverii. Rutina presupune program de masă, somn, exerciții fizice (sau orice tip de mișcare).

Primăvara întreagă natură se trezește la viață și o dată cu ea, ne trezim și noi. Nu că am fi dormit peste iarnă, dar corpul nostru, care este mereu în contact cu energia naturii, simte schimbările și face modificări. Apar din abundență verdețurile…super bune într-o mâncare ușoară, iar organismul tău este și el pregătit pentru așa ceva. Dacă toată toamna și iarna am mâncat “mai greu”, ca să putem produce căldură pentru a face față frigului, acum că se încălzește și mâncarea e bine să fie mai ușoară, adaptată anotimpului. 

Mai mult decât rădăcini, acum este anotimpul frunzelor, a mugurilor fragezi și proaspeți, a florilor. Natura ne oferă absolut tot ce este necesar pentru un trai sănătos: păpădie, patlagină, urzică, rotunjoară, bănuței, stellaria media, rucola, leurdă, sparanghel, muguri de hamei…toate sunt la o mână distanță, doar să le culegem și să le consumăm! Acesta este remediul oferit de natură. Dar nu-i așa că foarte mulți îl ignorăm? Gustul amar al plantelor drenează căldura din sânge, salvandu-ne astfel de febră, dureri de gât, mâini umflate și dureri de cap induse de creșterea temperaturii din primăvara. Ne ajută, de asemenea, la curățarea ficatului (care, între noi fie vorba, iese cam “ciufulit” din iarnă).

Chiar dacă iți este mai puțin sete în această perioadă (datorită creșterii umezelii exterioare), nu exclude alimentele diuretice din meniu: țelina, varza, gulia ar trebui să fie pe lista de cumpărături. Dacă vezi că te trezești cu mâini umflate, fața mai umflată decât de obicei, îți recomand să folosești și alimente/plante diaforetice (ce te vor ajuta să transpiri mai mult, prin dilatarea patului capilar). Acestea sunt ridichile, rucola, arpagicul, ceapa și usturoiul crud, menta, rozmarinul și busuiocul. Pe lângă faptul că te ajuta să pui în mișcare mucusul stagnant, te vor ajuta și cu “lenea de primăvara”, sau “letargia de primăvara”. Această “lene” apare, conform ayurveda, tot datorită excesului de Kapha.

Îți recomand și câteva condimente: scorțișoară, piper cayenne, ghimbir, piper negru, care au rolul de a acționa și ele pe circulație, fiind de un real ajutor în primăvară.

Stack of cinnamon with its dust around it over a white background

Ca să nu creștem și mai mult Kapha și să nu taxăm și mai mult ficatul, evităm alimentele grele, grase, prăjite, precum și grâul, lactatele, zahărul și sarea în exces

Dintre fructe, îți recomand să consumi fructe liniștitoare, adică acele fructe care nu sunt foarte dulci: portocale, lamai, rodii, mandarine. 

Ca și ceaiuri în această perioadă, de un real folos sunt cele de chimen, coriandru și fenicul. Acesta este un amestec faimos de detoxifiere și digestiv în același timp, care sprijină și pierderea în greutate și reduce și “pufosenia” căpătată datorită excesului de apă. De asemenea, un ceai pentru curățarea ficatului și a limfei este binevenit acum. Pentru a-l prepara poți folosi în cantități egale fructe deshidratate de Amalaki, mentă, frunze de Brahmi/ Gotu Kola, frunze de neem, coajă de portocala amară, ghimbir, semințe de fenicul, mătase de porumb, cozi de cireșe. 

Sigur ca specificul unei rutine de primăvară va varia de la o persoană la alta, dar toți avem doar beneficii prin simpla aliniere a ritmurilor noastre interne cu cele care “se joacă” în jurul nostru în lumea naturală. Te invit sa onorezi acest sezon de renaștere îmbrățișând cel mai înalt potențial al tău și sărbătorind posibilitatea unei sănătăți benefice. Adopta o rutină în ritm cu anotimpurile care te va ajuta să te cureți, să întinerești și să te bucuri de natura dătătoare de viață a primăverii.

Să fie cu folos!

Laura-Simona Ilie, nutriționist holistic, practicant Ayurveda, iubitoare de plante și natură

#eusuntnatura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here