folosind 10 ritualuri ayurvedice
În cadrul acestui program transformațional:
Te vei îndrepta cu fermitate de la starea de epuizare și dezechilibru la o stare de reîncărcare cu energie, o stare de armonie interioară
Vei descoperi și vei introduce în viața ta cele 10 ritualuri ayurvedice fundamentale pentru a transforma modul în care te simți în corpul tău și în mintea ta zi de zi
Vei trece de la starea de oboseală constantă și somn haotic la un stil de viață care îți aduce un somn profund și odihnitor, o energie susținută și o claritate mentală sporită.
Această călătorie în care vei avea ghidarea mea permanentă, în care vom introduce împreuna, treptat, aceste obiceiuri în viața ta, te va îndrepta pas cu pas către o viață mai echilibrată și mai plină de vitalitate, într-un spațiu sigur, unde vei găsi bucurie într-o alimentația bazată pe principiile ayurvedice și o conexiune profundă cu propria ta stare de bine.
Împreună, vom transforma viața ta, de la lipsa de energie și somn haotic într-una cu un stil de viață sănătos și plin de inspirație, unde vei găsi bucuria de a te simți bine în propria piele și de a te trezi cu voioșie zi de zi.
De ce e important să intri
în acest program?
Există un ritm al Universului, un ritm pe care inclusiv Mama Pământ îl urmează de milioane de ani. Când îl știi, când ajungi să-l simți și să trăiești în armonie cu acest ritm, viața ta capătă sens, viața ta începe să curgă lin. Acest ritm crează o anumită ordine. Când te angrenezi în această ordine a Universului, reușești aproape orice. Însă atunci când o ignori, ajungi să suferi. Suferința poate fi superficială și lentă sau poate fi adâncă și într-un ritm accelerat.
Realitatea noastră la nivel de corp fizic, minte și spirit este o reflexie a obiceiurilor noastre.
Cum ar fi cafeaua băută pe stomacul gol în fiecare dimineața. Nu-i așa că ACUM nu o mai simți? Însă gândește-te în câte dimineți te-ai trezit și ai băut cafea pe stomacul gol. Un an de zile poate? 365 de zile? Sau 2 ani? 730 de zile? Sau 10 ani? 3650 de zile..și de cafele?
Dacă ai înlocui cafeaua cu un măr, cum ar suna 3650 de mere în loc de 3650 de cafele?
Ce vei experimenta
în acest program:
Întreg programul se va desfășura într-un grup dedicat de whatsapp, alături de persoane dornice, ca și tine, să își schimbe stilul de viață. Voi fi alături de tine zi de zi, pentru a te ghida, pentru a-ți oferi sprijin și sfaturi. Nu exista nimic preinregistrat, totul se desfășoară live, precum viața 🙂.
Noile obiceiuri pe care le vei căpăta în urma acestui program:
- cunoașterea energiilor dominante, a doshei caracteristice
- descrierea fizică a doshei personale
- caracteristici dinamice ale doshei
- sexualitatea doshei proprii
- preferințele alimentare
- nivelul psihomental
- introducerea conceptelor de foc digestiv și produși toxici (ama)
- ce se întâmplă dacă nu pot manca devreme? Cum fac?
- ce avem de mâncare la cină?
- 9 pași pentru a plănui meniul pe o săptămână întreagă
- ești sătul sau mulțumit?
Ordinea contează. Ceea ce faci și când anume faci se numește krama în ayurveda. Krama este acea secvență care permite conștiinței și energiei să curgă, pentru a avea o stare de sănătate superioară.
Orice computer știe cum să urmeze o secvență de simboluri pentru a obține rezultatele dorite. Așa și noi, când ne dorim un lucru, urmăm o secvență de acțiuni. Atunci când nu obținem ceea ce ne dorim în viață, investigăm fie 1. acțiunile pe care le facem fie 2. ordinea în care le facem. Chiar dacă acțiunile sunt bune însă ordinea este greșită, rezultatul final nu va fi cel dorit.
Ordinea în care faci lucrurile zi după zi determină ceea ce devii. Focul intestinal, potrivit ayurveda, are o anumită ordine: cel mai puternic este între 10 am și 2 pm, perioadă în care bila are o secreție optimă pentru a digera cei mai denși nutrienți. Dacă vei servim o cină grea, seară de seară (formând un obicei), focul digestiv nemaiputând să digere mâncarea, o transformă în produși toxici (ama).
Aceștia sunt puși în circulație, se depozitează la încheieturi, facandu-te să te simți letargic dimineața, cu încheieturile înțepenite. Produșii toxici de ieri sunt cei care te fac astăzi să te simți lipsit de energie, care iți dau dureri de cap, poate chiar o stare de amețeală dimineața. O cină ușoară, servită devreme, te va scuti de aceste neplăceri.
- al doilea “vant” de noapte, între 10:00 pm – 02:00 am
- înțelegerea conceptului de “ojas” din ayurveda = gelul sistemului imunitar
- obiceiuri pentru a ne pregăti de culcare
- “păsările de noapte” pot adormi devreme?
- ce se intampla, de fapt, in timpul somnului? (unde călătorim și cum ne vindecăm)
Ca și societate, nu avem habar cât de obosiți suntem. Clientele mele spun mereu “nu dorm bine, mă trezesc noaptea apoi adorm foarte greu”, “am un somn haotic și de proastă calitate”, “sufăr de insomnii”, “sunt atât de obosită, încât aș dormi oriunde”.
În timpurile actuale, avem cele mai performante device-uri interconectate, însă pierdem conectorul și protectorul propriului corp: sistemul imunitar. Sunt sigură că ai auzit de multiplele boli autoimune care au explodat în ultimul timp: artrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, scleroza multipla, lupus, fibromialgie, psoriazis. Și de multiplele cazuri de alergii apărute? Toate sunt expresia unui răspuns aberant al sistemului imunitar.
Când corpul este odihnit, “trupele” interioare lucrează interconectat și formează un front comun împotriva bolilor. Când corpul este obosit, “trupele” își pierd conexiunile și identitatea și reacționează haotic.
Ritmul circadian e simplu: zi-noapte, zi-noapte. Când ești aliniat la acest ritm, simți sănătatea fizică și mentală. Când dezvolți ritmuri proprii aberante, riști insomnii, oboseală continuă, obezitate, diabet, depresie.
Cu alte cuvinte, când “te joci” cu electricitatea după ora 22:00, “te joci”, de fapt, cu focul ☺.
- trezitul devreme – prelungește viața
- cum să ne “spălăm” pe interior dimineața
- ritualul de dimineața – ce conține? cât timp se face? cum încep?
- descoperă cum iți dorești să devii.
Înainte de culcare și imediat după trezire, neuroplasticitatea minții noastre este nemaipomenită.
Și atunci, de ce să nu profiți și să-ți setezi ziua cu alegeri sănătoase, cu obiceiuri aliniate cu ceea ce-ți dorești să devii? Reziduurile adunate în organism, mai ales în tractul digestiv, neeliminate dimineața, te vor face să ai o zi posomorâtă, plină de nori gri. Poate o zi în care te vei simți secată de energie, epuizată fizic, obosită și slăbită, cu o gândire greoaie.
Ayurveda spune că principalul nostru canal, cel care unește gura de anus, este dublat de un canal subtil de energie, sushumna nadi, care conectează conștiința noastră la sistemul nervos subtil. Atunci când forța vitală, prana, circulă fără obstacole prin acest canal, sushumna nadi, ea activează toate chakrele noastre și stimulează zone dormande ale minții, care sunt responsabile de conștientizari minunate.
Și atunci când canalul fizic, adică tractul digestiv nu elimină reziduurile cum trebuie, celălalt canal, al energiei, va avea de suferit. Așadar va exista o suferință dubla: la nivel fizic, care se va traduce prin stare de epuizare și la nivel energetic, care se va traduce prin lipsa sincronicităților, prin minte încețoșată, gândire greoaie.
- respirația de dimineața
- a fi în viață înseamnă a te mișca
- tipuri de respirație adaptate fiecărei dosha în parte
- ce tip de mișcare se potrivește doshei tale?
- a înainta în vârstă nu înseamnă a te îmbolnăvi
Imediat după ce te trezești, corpul tău este înțepenit, nivelul de oxigen este mai scăzut, ești mai deshidratat. Chiar vibrația ta este stagnantă și are nevoie de o “scuturare” dimineața.
Dacă te trezești cu ochii în ecran (fie al calculatorului sau al telefonului), cu aburii cafelei în nas, înseamnă că ai deja rețeta perfectă pentru inflamație și stagnare.
Ca să beneficiezi de o minte ce poate lua decizii bune pe parcursul zilei, de un corp puternic, atunci ai nevoie să pui sângele în circulație, să-l încarci cu oxigen. Acest lucru se poate face simplu și ușor prin mișcare și respirație conștientă. Nu e nevoie să ajungi la iritabilitate, nervozitate excesivă, să fii irascibil tot timpul și să vrei să te cerți cu toată lumea.
Cuvântul respirație vine din latinescul “spiritus”, care înseamnă respirație, însă face referire și la o substanță non-corporală ce contrastă cu corpul nostru material (după wikipedia). Și atunci “a respira” nu mai înseamnă un simplu act de a ne menține corpurile aici, pe pământ, ci se transformă în a inspira însăși esența vitală, spiritul care se află peste tot, în toți și în toate. Respirația oferă, de fapt, o cale pentru ca energia, conștiința, inteligența cosmică să poată pătrunde în organele noastre.
- ce înseamnă să te simți bine în corpul tău?
- cum contribuie plantele la hrănirea organismului, la nivel subtil energetic
- cum să folosim condimentele
- cum să incluzi în alimentație plantele sălbatice
Un lucru pe care îl consumăm și de care nu suntem pe deplin conștienți este…lumina. Da, noi consumăm lumina. Gândește-te doar cum în ultimii zeci de ani ne-am mutat de la viața trăită în natură, expuși la lumină naturală, la viața trăită în interior, expuși la lumină artificială. Înțelegi ce spun prin “consumăm lumină”?
Calitatea luminii consumate s-a schimbat. Amintește-ți cum bunicii noștri se trezeau când crăpa de ziuă afară și se culcau “seara cu găinile”. Acum, de când avem lumină artificială, ne culcăm mult mai târziu decât bunicii noștri, ne sculăm mult mai târziu…și am ajuns să dereglăm un ritm “circadian”, construit de mii de ani… noi l-am deranjat în câteva zeci de ani.
Știi cum mai consumăm noi lumina? Prin plante. Fiecare plăntuță care muncește pentru noi, face fotosinteză sub influența luminii primită de la Soare. E ca și cum ar avea în interiorul ei o bucătărie, cu mai mulți bucătari care gătesc doar cu lumină de la Soare. Dacă n-ar exista aceasta lumină, bucătăria plantei și-ar înceta activitatea. Iar noi, mâncând planta, practic mâncăm acea energie a luminii, o incorporăm și o transformăm în fiecare celulă din corpul nostru.
Și nu-i așa că plantele cresc afară, în natură, că urmăresc toate planetele din sistemul nostru solar cum își urmează silențioase drumul pe bolta cereasca? Planetele emit energie. Oare plantele captează această energie? Sunt influențate de ea? Sigur că da. Dacă ne gândim la banala urzică, la perișorii fini care o acoperă și care ne înțeapă când vrem să o culegem, la faptul că se folosește în anemii (adică are un conținut ridicat de fier), la faptul că ne lasă gura uscată după ce bem un ceai de urzică, nu te duce cu gândul la planeta Marte? Marte este războinicul (perișorii), este o planetă roșie, bogată în minereu de fier (ca și urzica), o planetă fierbinte care usucă (precum urzica). Nu trebuie să fii mirat când iți spun că urzica este guvernată de planeta Marte 🙂
Fiecare plantă din grădina ta, de pe camp, din pădure, este guvernata de o planetă. Asta înseamnă că tu, consumând planta respectivă, pe lângă faptul că te bucuri de fitonutrientii, de mineralele pe care ți le oferă, te și încarci cu energia Universului. Înseamnă că înveți să te conectezi. Că înveți să accesezi înțelepciunea planetelor și a Universului.
- cum să folosești energia propriilor mâini
- îngrijirea pielii în funcție de dosha dominanta
- automasajul uscat și cel care folosește ulei
Mâinile noastre sunt instrumentele perfecte pentru vindecare. Și totuși, câtă lume știe acest lucru? Câtă lume alege să se vindece pe sine? Multe din clientele mele spun că se simt “blocate în corp”, că “nu mai au răbdare cu nimeni, nici cu ele însele”, că “simt o apăsare atât fizică, cât și psihică, ca un munte pe care îl duc în spate”, că se simt “neliniștite și agitate”.
Multe din aceste simprome apar pentru că am uitat să mai “stăm” cu noi, cu corpul nostru. Pentru că nici măcar nu băgăm de seamă când am mai pus un kg în plus, când s-a mai așezat un pic de celulită pe coapsă. Și când constatăm acest lucru, cel mai bine știm să ne urâm, să ne disprețuim, alegem să nu ne mai uităm în oglindă, să nu ne mai zâmbim, să nu ne mai iubim.
Neiubirea de sine înseamnă deconectare. Deconectare de tot ceea ce ești și vrei să devii. Deconectare de Univers. Și cum am putea să-i iubim pe cei din jur, cum am putea să ne iubim copiii, când noi nu ne iubim pe noi?
Automasajul, ungerea propriului corp cu ulei, este în primul rând un act de conectare cu propria fizicalitate, cu propriile forme, cu TINE. Este un ritual care aduce împământare, care tonifică musculatura, îmbunătățește somnul, stimulează sistemul limfatic, întărește sistemul imun, îmbunătățește mobilitatea articulațiilor.
- ce înseamnă a sta în tăcere și cum se practică
- hai să medităm: ce puncte relaxăm, cat dureaza meditația, de cate ori o practicăm?
- paradoxul meditației
- ce se întâmplă cu cei care meditează
- puterea respirației asociată cu meditația: PRANAYAMA
Pentru a trăi împuternicit, ai nevoie să-ți limpezeșți mintea și să-ți digeri experiențele. Atunci când stai în tăcere, conștient, de fapt iți digeri gândurile, ideile, trăirile. Te deschizi către perspective mai largi și către o înțelegere mai profundă. Capeți acces la libertatea interioară.
Pe lângă mâncare, în ultimul timp am devenit și mari consumatori de informație. Deși credem că “a consuma informație” nu ne afectează cu nimic, dă-mi voie să-ți spun că nu este așa. Informația ne afectează, ne modifică la nivel structural, ne modifică emoțiile și implicit și structura organismului.
Gândește-te cum te simți când auzi o veste bună. Fericire maximă, bucurie! Întregul organism este inundat de “hormonii fericirii”, te simți mai ușor, parcă pluteșți, fiecare celulă a organismului tău vibrează la un anume nivel. Dar atunci când afli o veste rea? Simți cum întreg corpul tău se contractă, simți un gol în stomac, ți se strânge inima. Te ia cu frig, poate? Cu dureri de cap? Acolo, în frică, durere, supărare sunt alți hormoni care se descarcă în organism și care ne afectează iarăși fiecare celulă în parte. Exact așa ne afectează ORICE informație pe care o primim, doar că nu mai suntem foarte conștienți de corpul nostru, prin urmare nu mai percepem modificările lui subtile.
Consumăm informație sub forma cititului, informația care ne vine din mass-media, din discuțiile cu alți oameni, însăși viața ne supune unor întâmplări care sunt stocate în organism la nivel informativ. Atunci când nu digerăm informația primită, apar stări de tensiune, iritabilitate, nervozitatea pe care neștiind să le alchimizăm, le descărcăm acasă pe copii, pe soț/soție, pe familie. Ne transformăm propria familie într-un “coș de gunoi”.
Ei bine, meditația are rolul de a ne muta dintr-o stare “reactivă” într-una “receptivă”, dintr-o stare impulsivă și anxioasă, într-una de calm și claritate. Atunci familia devine culcușul nostru, locul nostru de relaxare unde petrecem timp important, ne conectăm cu cei dragi nouă.
- cele 6 gusturi și energiile lor subtile
- combinarea alimentelor în ayurveda
- ce plante, semințe, rădăcini, legume și fructe se potrivesc doshei tale
- cum și când să facem detox
- trucuri pentru o alimentație sănătoasă, conform ayurveda
Când am învățat pentru prima dată ce înseamnă, de fapt, gustul dulce, am rămas surprinsă. Am înțeles că un gust este energie, așa cum tot ceea ce ne înconjoară este energie.
O mâncare ne aduce în organism nu numai carbohidrați, proteine și lipide, ci și energia subtilă a gustului său. Organul de simț care este limba are rolul de a recepționa gustul, însă emoția declanșată de gust este influențată de energia subtilă a acestuia.
Te-ai gândit vreodată unde anume în corp simți gustul dulce? Dar pe cel amar? Și cel picant? De ce majoritatea plantelor sălbatice au în constituția lor gustul amar? Ce vor ele să ne transmită?
Nutriția actuală a intuit corect că gustul dulce este asociat cu sentimentul de iubire. Ayurveda precizează că este asociat și cu starea profundă de mulțumire, cu starea de fericire, cu satisfacția, împlinirea, admirația, bucuria, încântarea.
Clientele mele care vor să piardă din kg fără să țină o dietă strictă află acest lucru din primele ședințe. Și învață, cu timpul, că farfuria nu este “mâncarea noastră principală”, ci cea secundară. Că a pofti dulce înseamnă a tânji după iubire, mulțumire, împlinire. Și că atunci când vrei să pierzi kg trebuie să lucrezi pe ariile din viața ta care nu iți aduc aceste sentimente.
La fel se întâmplă și cu celelalte 5 gusturi ale noastre: fiecare ne transmite o energie subtilă. Poftind alimente cu un anumit gust e semn că ne lipsește ceva.
- ce ne spune limba noastră despre noi
- ești ceea ce vezi: ochii
- urechile sunt mereu deschise 🙂
- nările noastre: primul contact cu forța vitală
- conexiunea dintre organele de simț și chakre
- cum să ne ingrijim organele de simț
Stai o clipă și gândește-te ce fac cele 5 simțuri pentru tine: imaginează-ți viața fără vedere. Ai fi orb. Imaginează-ți viața fără auz. Ai fi surd. Fără simțul tactil? Am fi deconectați unii de alții.
Simțurile noastre sunt porți către ceea ce percepem. Iar percepțiile formează experiențele noastre.
Imaginează-ți că ieri ai făcut o excursie pe munte. Gândește-te, atunci când vorbești de această experiență, pe ce simțuri te bazezi? În pădure era răcoare, copacii îmbrăcați în mantia de zăpadă arătau ca de vată, din când în când se auzea cate un susur de izvor, poate ai văzut și câteva urme de iepure? sau vererita? sau poate chiar o labă de urs? Ai tras adânc aer în piept? Cum s-a simțit?
Ne dorim să ne protejăm organele de simț pentru a percepe lumea în toată splendoarea ei. Când unul dintre aceste organe își pierde acuitatea, percepția noastră despre lume se schimbă.
Însă te-ai gândit vreodată că există o legătură subtilă între organele noastre de simt și chakrele noastre? Acele vortexuri de energie care recepționează și transmit energie pe diferite frecvențe?
De exemplu ochii sunt legați de chakra 3, Manipura, cea a puterii personale. Atunci când stima de sine, respectul de sine, puterea personală sunt scăzute, persoana respectivă are și probleme cu vederea (acuitatea vizuală). Ceea ce înseamnă că echilibrarea chakrei Manipura poate duce la îmbunătățirea vederii.
Feng Shui se referă la văzut (apa) și nevăzut (vânt), conștient și subconștient, lumea interioară și lumea exterioară. În Ayurveda, conștientizarea alimentației și a activităților care susțin echilibrul (sau creează dezechilibru) este esențială pentru alegerile pe care le facem atât în lumea interioară, cât și în cea exterioară.
Feng shui-ul și Ayurveda, o poveste despre echilibru: două sisteme diferite și străvechi, unul lucrând din interior către exterior și celălalt din exterior către înăuntru, fiecare dând aceeași revelație: atunci când atingi echilibrul în interior, exteriorul este și el echilibrat și, invers, când energia este echilibrată în exterior, în mediul nostru extern, se creează un sentiment de echilibru interior.
În schimb, atunci când suntem dezechilibrați în interior, lumea exterioară ne reflectă acest lucru, iar când există un dezechilibru în mediul extern, acest lucru se reflectă și în modul în care ne simțim, indiferent dacă suntem sau nu conștienți de el.
Indiferent de locul în care începi (din interior sau din exterior), vine un moment în care nu există nici “interior”, nici “exterior”, ci pur și simplu este o continuă experiență a ta ca parte a unui Întreg mult mai mare: membrana de separare se dizolvă în echilibrul care apare.
Ayurveda este despre curățare, începând cu colonul, iar Feng Shui despre echilibrarea energiilor dintr-o cameră, casă sau chiar a unui loc din aer liber, pentru a aduce un sentiment de bine și armonie.
Despre Laura-Simona Ilie
- Medic cu experiență internațională în studii clinice din 2006
- Studentă anul 3 la cursul de Ayurveda susținut de Asociația Națională a Medicinelor Neconvenționale – AMN Ayurveda România
- Studentă în programul susținut de JoifulBelly Ayurveda, cursul “Consilier de Sănătate în Ayurveda”
- Health Coach, absolventă a “Dr. Sears Wellness Institute”
- Health Coach, absolventă a “Institute For Integrative Nutrition”
- Absolventă a cursului de Terapie Florală Bach, având-o ca mentor pe Claudia Cabat, primul om care a adus acest concept în România
- Absolventă a cursului de cosmeceutica cu Claudia Ioana Hritcu, farmacista care s-a desăvârșit în prepararea produselor cosmetice clasice
- Absolventă a cursului de Tehnician Nutriționist nivel 5, susținut de MasterClass România
Iată cele mai importante beneficii pe care le ai
dacă decizi să te înscrii în program
- Te vei îndrepta cu fermitate de la starea de epuizare și dezechilibru la o stare de reîncărcare cu energie, o stare de armonie interioară
- Vei descoperi și vei introduce în viața ta cele 10 ritualuri ayurvedice fundamentale pentru a transforma modul în care te simți în corpul tău și în mintea ta zi de zi
- Vei trece de la starea de oboseală constantă și somn haotic la un stil de viață care îți aduce un somn profund și odihnitor, o energie susținută și o claritate mentală sporită
- Te vei imprieteni cu corpul tău, te vei iubi mai mult, te vei simți mai ușoara și plina de energie
- Vor începe să apară mai multe sincronicități în viața ta
- Te vei conecta mai profund cu Sinele tău superior, care te va ghida în tot ceea ce faci
Autorul Samael Aun Weor spune, în cartea sa intitulată “Introducere în Gnosis”: “Ai dreptul să ai succes. Spiritul triumfă materiei. Când Spiritul triumfă materiei rezultatul este lumină, splendoare, succes economic, social și spiritual”.
Vrei ca Spiritul tău sa triumfe?
Da, știu, e nevoie de timp, de voință, de răbdare, de ghidare și susținere pentru a ne identifica și schimba obiceiurile care duc spre boală. Iar când le căpătăm și perseverăm cu cele bune, poate veni un moment când ni se pare greu și renunțăm la ele.
Însă important este să revenim mereu și mereu la acea rutină care ne dă energie, care ne face să ne iubim azi mai mult decât ieri.
Practic chiar acum, în acest moment, tu alegi un obicei care iți generează un viitor plin de energie, bucurie, manifestare sau unul care te duce în stress și depresie. Obiceiurile create conform ayurveda se numesc ritualuri și sunt inspirate din natură și din ciclul anotimpurilor, din ciclul întregului Univers.
Unele sunt chiar banale, cum ar fi trezitul și culcatul odată cu găinile, însă atunci când nu le practici, când nu devin rutină pot părea copleșitoare.
Din practică, făcând și eu parte din câteva grupuri de lucru, am observat că este mult mai ușor să ai în jurul tău o comunitate de oameni cu aceleași dorințe, cu aceleași țeluri. Se creează o energie la care te conectezi și pe care o simți zi de zi. Ai în jurul tău oameni cu aceeași vibrație, care au aceleași preocupări cu ale tale.
În plus, se întâmplă de foarte multe ori ca o altă persoană să adreseze întrebări pe care tu nu ai puterea să le pui, și atunci îți găsești și tu răspuns la frământările tale.
Lucrul într-un grup de whatsapp presupune o conectare zilnică a membrilor grupului, ceea ce nu se întâmplă în cadrul unui program pre-înregistrat. În acest fel, ori de câte ori te împotmolești, găsești suport în grup pentru a merge mai departe. Poți adresa întrebări la orice ora din zi, orice zi a săptămânii. Răspunsul îl poți citi la fel, oricând și ori de câte ori ai nevoie de el. Nu ești presat de timp, poți deschide chatul chiar dacă ești ciufulit, în pijamale sau în bucătărie făcând mâncare. Adică accesibilitatea este foarte mare și necondiționată.